Συνέντευξη Derogatis για τη Σεξουαλική Λειτουργία
Ανάλυση
Το DISF εξετάζει διάφορους τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας μέσω μιας σειράς ερωτήσεων και δηλώσεων που καλύπτουν πέντε βασικούς τομείς:
Σεξουαλική Επιθυμία: Αξιολόγηση της σεξουαλικής ορμής και της συχνότητας των σεξουαλικών σκέψεων ή φαντασιώσεων.Σεξουαλική Διέγερση: Μέτρηση της ικανότητας επίτευξης και διατήρησης της σεξουαλικής διέγερσης, συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής και ψυχολογικής διέγερσης.Στυτική Λειτουργία/Αντίδραση (στους άνδρες): Εξέταση της ικανότητας επίτευξης και διατήρησης της στύσης.Οργασμική Λειτουργία: Αξιολόγηση της ικανότητας επίτευξης οργασμού και της ποιότητας της οργασμικής εμπειρίας.Σεξουαλική Ικανοποίηση: Εκτίμηση της ικανοποίησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τις σχέσεις.
Οι συμμετέχοντες απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, και οι απαντήσεις τους χρησιμοποιούνται για να παρέχουν μια ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της σεξουαλικής τους λειτουργίας.
Στόχος
Ο στόχος του DISF είναι να παρέχει στους επαγγελματίες υγείας ένα πλήρες προφίλ της σεξουαλικής λειτουργίας ενός ατόμου, βοηθώντας τους να διαγνώσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες και να καθοδηγήσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την ενδελεχή ανάλυση των σεξουαλικών προβλημάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πλαίσια, όπως ψυχοθεραπεία, σεξουαλική ιατρική και ερευνητικά προγράμματα.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του DISF βασίζεται στις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε κάθε τομέα της σεξουαλικής λειτουργίας. Οι συνολικές βαθμολογίες παρέχουν μια ένδειξη της γενικής σεξουαλικής λειτουργίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των αλλαγών με την πάροδο του χρόνου ή μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις. Οι επιμέρους κλίμακες βοηθούν στον εντοπισμό συγκεκριμένων περιοχών προβλημάτων ή δυνάμεων.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με το DISF περιλαμβάνει μελέτες που εξετάζουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του εργαλείου, καθώς και την εφαρμογή του στην κλινική πράξη:Derogatis, L. R., & Melisaratos, N. (1979). The DSFI: A multidimensional measure of sexual functioning. Journal of Sex & Marital Therapy, 5(3), 244-281.Derogatis, L. R., Rosen, R., Leiblum, S., Burnett, A., & Heiman, J. (2002). The Female Sexual Distress Scale (FSDS): Initial validation of a standardized scale for assessment of sexually related personal distress in women. Journal of Sex & Marital Therapy, 28(4), 317-330.Rosen, R. C., & Beck, J. G. (1988). Patterns of sexual arousal: Psychophysiological processes and clinical applications. Guilford Press.