Κλίμακα Δυσκολιών Ρύθμισης Συναισθημάτων (DERS)
Περιγραφή
Η Κλίμακα Δυσκολιών στη Ρύθμιση των Συναισθημάτων (Difficulties in Emotion Regulation Scale [DERS]) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Το DERS αποτελείται από 36 ερωτήσεις που εξετάζουν διάφορες διαστάσεις της συναισθηματικής ρύθμισης.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του DERS είναι να κατανοήσει και να μετρήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Συγκεκριμένα, το DERS αποσκοπεί:
Αναγνώριση Συναισθημάτων: Να αξιολογήσει την ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα συναισθήματά τους.
Αποδοχή Συναισθημάτων: Να μετρήσει το βαθμό στον οποίο τα άτομα αποδέχονται ή αποφεύγουν τα συναισθήματά τους.
Έλεγχος Συναισθημάτων: Να εξετάσει τις δυσκολίες στον έλεγχο των παρορμήσεων και στη διατήρηση της συγκέντρωσης όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα.
Χρήση Στρατηγικών: Να εκτιμήσει την ικανότητα των ατόμων να χρησιμοποιούν κατάλληλες στρατηγικές για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων από το DERS περιλαμβάνει:
Περιγραφική Στατιστική: Υπολογισμός μέσων όρων, τυπικών αποκλίσεων και συχνοτήτων για τις απαντήσεις.
Συγκριτική Ανάλυση: Σύγκριση των επιπέδων δυσκολιών στη ρύθμιση των συναισθημάτων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως ηλικιακές ομάδες, φύλο και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Συσχετιστική Ανάλυση: Εξέταση των σχέσεων μεταξύ των δυσκολιών στη ρύθμιση των συναισθημάτων και άλλων παραγόντων, όπως η ψυχολογική ευεξία και η ψυχοπαθολογία.
Παραγοντική Ανάλυση: Προσδιορισμός των υποκείμενων παραγόντων που εξηγούν τις απαντήσεις στα ερωτήματα του ερωτηματολογίου.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του DERS περιλαμβάνει:
Δημιουργία Κλίμακας: Ανάπτυξη μιας κλίμακας απόκρισης για κάθε ερώτηση (π.χ. από 1 έως 5, όπου 1 = Σχεδόν ποτέ και 5 = Σχεδόν πάντα).
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Εξέταση της αξιοπιστίας (π.χ. Cronbach’s alpha) και της εγκυρότητας του ερωτηματολογίου μέσω στατιστικών δοκιμών και πιλοτικών δοκιμών.
Προσαρμογή και Αναθεώρηση: Προσαρμογή των ερωτήσεων βάσει ανατροφοδότησης από τους χρήστες και αναθεώρηση του ερωτηματολογίου για τη βελτίωση της ακρίβειας και της συνάφειας.
Βιβλιογραφία
Gratz, K. L., & Roemer, L. (2004). “Multidimensional assessment of emotion regulation and dysregulation: Development, factor structure, and initial validation of the Difficulties in Emotion Regulation Scale.” Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment, 26(1), 41-54.
Gross, J. J. (1998). “The emerging field of emotion regulation: An integrative review.” Review of General Psychology, 2(3), 271-299.
Aldao, A., Nolen-Hoeksema, S., & Schweizer, S. (2010). “Emotion-regulation strategies across psychopathology: A meta-analytic review.” Clinical Psychology Review, 30(2), 217-237.