Ερωτηματολόγιο Πρώιμης Παιδικής Συμπεριφοράς

 

Περιγραφή

 

Η ECBQ αποτελείται από μια σειρά από ερωτήσεις που απαντώνται από τους γονείς ή τους φροντιστές των παιδιών. Το ερωτηματολόγιο επικεντρώνεται στην εκτίμηση τριών βασικών διαστάσεων της ιδιοσυγκρασίας:
Συναισθηματικότητα (Negative Affectivity): Μετρά την τάση του παιδιού να εκδηλώνει αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, θλίψη, και δυσαρέσκεια.
Δραστηριότητα (Surgency/Extraversion): Αξιολογεί το επίπεδο ενέργειας, την κοινωνικότητα και την τάση του παιδιού να αναζητά διεγέρσεις.
Ρυθμιστικότητα (Effortful Control): Εξετάζει την ικανότητα του παιδιού να ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής και της ικανότητας αναστολής παρορμητικών ενεργειών.

Η κλίμακα περιλαμβάνει πάνω από 200 ερωτήσεις που καλύπτουν λεπτομερώς αυτές τις διαστάσεις, παρέχοντας μια εκτενή εκτίμηση των χαρακτηριστικών της ιδιοσυγκρασίας.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των απαντήσεων στο ECBQ βασίζεται στις αξιολογήσεις των γονέων/φροντιστών και περιλαμβάνει:
Συγκέντρωση Βαθμολογιών: Κάθε διάσταση βαθμολογείται ξεχωριστά, με το άθροισμα των βαθμολογιών να παρέχει μια εκτίμηση για κάθε τομέα της ιδιοσυγκρασίας.
Συγκριτική Ανάλυση: Οι βαθμολογίες μπορούν να συγκριθούν με τυπικές βαθμολογίες για τον καθορισμό του πώς το παιδί συγκρίνεται με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.

 

Στόχος

 

Οι κύριοι στόχοι της ECBQ είναι:

Αξιολόγηση Ιδιοσυγκρασίας: Παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας των χαρακτηριστικών της ιδιοσυγκρασίας των παιδιών σε πρώιμη ηλικία.
Υποστήριξη Παρέμβασης: Βοήθεια στην ταυτοποίηση των περιοχών όπου μπορεί να χρειάζονται πρώιμες παρεμβάσεις ή υποστήριξη για την ανάπτυξη του παιδιού.
Έρευνα στην Ανάπτυξη: Παροχή δεδομένων για την έρευνα σχετικά με τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της ECBQ περιλαμβάνει:

Καθορισμός Προτύπων: Τα δεδομένα που συλλέγονται από την ECBQ χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό προτύπων για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, επιτρέποντας τη σύγκριση των ατομικών αποτελεσμάτων με το γενικό πληθυσμό.

Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Η κλίμακα έχει δοκιμαστεί για την αξιοπιστία της μέσω μελετών που επιβεβαιώνουν τη συνέπεια των απαντήσεων και την εγκυρότητα της στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς και της ανάπτυξης.

 

Βιβλιογραφία

 

Putnam, S. P., Gartstein, M. A., & Rothbart, M. K. (2006). Measurement of fine-grained aspects of toddler temperament: The Early Childhood Behavior Questionnaire. Infant Behavior and Development, 29(3), 386-401.
Gartstein, M. A., & Rothbart, M. K. (2003). Studying infant temperament via the Revised Infant Behavior Questionnaire. Infant Behavior and Development, 26(1), 64-86.
Rothbart, M. K., & Bates, J. E. (2006). Temperament. In W. Damon & R. Lerner (Eds.), Handbook of Child Psychology: Vol. 3, Social, Emotional, and Personality Development (pp. 99-166). Wiley.