Κλίμακα Κατάθλιψης Μετά τον Τοκετό του Εδιμβούργου

 

Περιγραφή

 

Η Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για την αξιολόγηση της επιλόχειας κατάθλιψης (ή κατάθλιψης μετά τον τοκετό). Αναπτύχθηκε από τους John Cox, Jenny Holden, και Ruth Sagovsky το 1987 και χρησιμοποιείται ευρέως για την ανίχνευση της κατάθλιψης στις γυναίκες που έχουν πρόσφατα γεννήσει.

Η κλίμακα EPDS περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις που εστιάζουν σε συναισθηματικές καταστάσεις και συμπτώματα κατάθλιψης που σχετίζονται με την περίοδο μετά τον τοκετό. Οι ερωτήσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να αξιολογούν τη συναισθηματική ευημερία της γυναίκας και τα πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος της EPDS είναι:

Ανίχνευση Επιλόχειας Κατάθλιψης: Να βοηθήσει στην πρώιμη ανίχνευση της επιλόχειας κατάθλιψης και άλλων σχετικών συναισθηματικών δυσκολιών.
Υποστήριξη Διαχείρισης Υγειονομικής Φροντίδας: Να παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη σχεδίων θεραπείας και υποστήριξης για γυναίκες που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.
Εκτίμηση Ανησυχιών: Να καταγράψει τις ανησυχίες και τις συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της μητέρας και την ψυχική υγεία της οικογένειας.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της EPDS περιλαμβάνει:

Συλλογή Απαντήσεων: Οι γυναίκες απαντούν σε 10 ερωτήσεις που αφορούν την ψυχική τους κατάσταση κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Υπολογισμός Βαθμολογιών: Κάθε ερώτηση βαθμολογείται σε κλίμακα 0-3. Το συνολικό σκορ κυμαίνεται από 0 έως 30, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη ένταση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Καθορισμός Σκορ: Συνήθως, σκορ πάνω από 10 ή 12 μπορεί να υποδεικνύει πιθανή επιλόχειο κατάθλιψη και μπορεί να απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση ή παρέμβαση.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της EPDS περιλαμβάνει:

Εκτίμηση Συμπτωμάτων: Ανάλυση των απαντήσεων για να εντοπιστούν πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης και το επίπεδο της συναισθηματικής δυσφορίας.
Εκτίμηση Επίδρασης: Αξιολόγηση της επίδρασης των συμπτωμάτων στην καθημερινή ζωή και τη λειτουργικότητα της γυναίκας.
Στρατηγικές Παρέμβασης: Ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης ή παραπομπής σε ειδικούς για τη διαχείριση και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας της γυναίκας.

 

Βιβλιογραφία

 

Cox, J. L., Holden, J. M., & Sagovsky, R. (1987). “Detection of postnatal depression: development of the 10-item Edinburgh Postnatal Depression Scale.” The British Journal of Psychiatry, 150(6), 782-786
Henshaw, C., & Foreman, D. (2009). “A systematic review of the Edinburgh Postnatal Depression Scale in perinatal research.” Journal of Affective Disorders, 113(3), 308-312.
Murray, L., & Cooper, P. J. (1996). Postpartum Depression and Child Development. Guilford Press.
Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) User Manual.