Έρευνα εθνοτικής ταυτότητας-εφηβικών συγκρούσεων [EITS-4]

 

Ανάλυση

Η έρευνα εθνοτικής ταυτότητας και εφηβικών συγκρούσεων αποτελεί μια σημαντική πτυχή της κοινωνικής επιστήμης και της ψυχολογίας. Καθώς οι έφηβοι αναπτύσσουν την ταυτότητά τους, η εθνοτική ταυτότητα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την κοινωνική τους δυναμική. Ειδικότερα, η αντίληψη τους για την εθνοτική ταυτότητα μπορεί να διαμορφωθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η οικογενειακή και κοινοτική τους προέλευση, η εκπαίδευση και οι εμπειρίες που αποκτούν στο περιβάλλον τους. Οι εφηβικές συγκρούσεις με βάση την εθνοτική ταυτότητα μπορεί να πηγάζουν από την αντιπαράθεση πολιτισμών, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις ή την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφηβοι βιώνουν πιέσεις για να προσαρμοστούν στις κοινωνικές προσδοκίες που συνδέονται με την εθνοτική τους ομάδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδων εφήβων ή ακόμη και εντός της ίδιας ομάδας, καθώς ορισμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποδοχή της εθνοτικής τους ταυτότητας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις διαδικασίες, η έρευνα επικεντρώνεται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων των εφήβων, των εμπειριών τους στο σχολείο και της επιρροής των μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, η έρευνα μπορεί να εξετάσει τη σημασία της ανάπτυξης της εθνοτικής συνειδητότητας και των δεξιοτήτων αντιμετώπισης των συγκρούσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εθνοτικών συγκρούσεων μεταξύ των εφήβων. Με την κατανόηση αυτών των παραγόντων, μπορούμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την προαγωγή της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής στις εφηβικές κοινότητες.

 

Στόχος

Ο στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας είναι να κατανοήσει τις διαδικασίες που οδηγούν στις συγκρούσεις αυτές και να αναζητήσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Μέσω της διερεύνησης των παραγόντων που επηρεάζουν την εθνοτική ταυτότητα των εφήβων και των μηχανισμών που οδηγούν στις συγκρούσεις, η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στη δημιουργία πιο ανοικτών, συμπονετικών και δίκαιων κοινοτήτων, ενισχύοντας έτσι την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή σε εφηβικό επίπεδο.

 

Βαθμονόμηση

Το ερωτηματολόγιο EITS-4 αποτελείται από 4 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής: Ποτέ = 1

Σπάνια = 2

Μερικές φορές = 3

Συχνά = 4

Πάντα = 5

Βιβλιογραφία

Bosworth K‚ Espelage D. Teen Conflict Survey.

Bloomington‚ IN: Center for Adolescent Studies‚ Indiana University‚ 1995. (Unpublished)

 

Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!