Προφίλ Λειτουργικής Βάδισης του Emory

 

Περιγραφή

 

Το Emory Functional Ambulation Profile περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστές δοκιμασίες που εκτιμούν διαφορετικές πτυχές της βάδισης:
Περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια: Η βασική αξιολόγηση της ικανότητας βάδισης σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Περπάτημα σε χαλί: Εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να περπατήσει σε ένα παχύ χαλί, το οποίο προσθέτει αντίσταση και αστάθεια.
Περπάτημα πάνω από εμπόδιο: Αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να περνάει πάνω από ένα μικρό εμπόδιο, όπως ένα ράβδωτο χαλί.
Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκαλιά: Εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες με ασφάλεια και σταθερότητα.
Περπάτημα σε ανηφόρα και κατηφόρα: Αξιολόγηση της ικανότητας βάδισης σε κλίσεις, οι οποίες μπορεί να προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της EFAP βασίζεται σε χρονικές μετρήσεις για την ολοκλήρωση κάθε δοκιμασίας:
Χρονικές Μετρήσεις: Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί κάθε δοκιμασία καταγράφεται σε δευτερόλεπτα. Ο συνολικός χρόνος για όλες τις δοκιμασίες παρέχει μια συνολική βαθμολογία.
Συγκριτική Ανάλυση: Οι χρόνοι ολοκλήρωσης συγκρίνονται με πρότυπες τιμές ή με προηγούμενες μετρήσεις για την αξιολόγηση της προόδου στην αποκατάσταση.

 

Στόχος

 

Οι κύριοι στόχοι του EFAP είναι:

Αξιολόγηση Λειτουργικής Κινητικότητας: Παροχή μιας λεπτομερούς εκτίμησης της ικανότητας βάδισης σε διάφορες συνθήκες, βοηθώντας στη διάγνωση και την αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων.
Παρακολούθηση Προόδου: Χρήση για την παρακολούθηση των αλλαγών στη λειτουργική ικανότητα βάδισης με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καθοδήγηση Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: Παροχή δεδομένων για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της αυτονομίας του ασθενούς.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του EFAP περιλαμβάνει:

Πρότυπα Κανονικοποίησης: Καθορισμός προτύπων για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και πληθυσμούς, ώστε να επιτραπεί η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τον γενικό πληθυσμό.
Εκτίμηση Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας: Η κλίμακα έχει αξιολογηθεί για την αξιοπιστία και την εγκυρότητά της μέσω μελετών, που επιβεβαιώνουν την ακρίβεια των μετρήσεων της βάδισης.

 

Βιβλιογραφία

 

Wolf, S. L., Catlin, P. A., Gage, K., Gurucharri, K., Robertson, R., & Stephen, K. (1999). Establishing the reliability and validity of measurements of walking time using the Emory Functional Ambulation Profile. Physical Therapy, 79(12), 1122-1133.
Mudge, S., Stott, N. S., & Walt, S. E. (2003). Criterion validity of the StepWatch Activity Monitor as a measure of walking activity in patients after stroke. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 84(5), 762-767.
Tudor-Locke, C., & Myers, A. M. (2001). Challenges and opportunities for measuring physical activity in sedentary adults. Sports Medicine, 31(2), 91-100.