Ενσυναίσθηση-Δείκτης Διαπροσωπικής Αντιδραστικότητας
Περιγραφή
Το Interpersonal Reactivity Index (IRI) αποτελείται από 28 ερωτήσεις που κατανέμονται σε τέσσερις υποκλίμακες:
Προοπτική Λήψης (Perspective Taking): Μετρά την ικανότητα του ατόμου να υιοθετεί την οπτική γωνία άλλων ανθρώπων και να κατανοεί τη θέση τους.
Φαντασία (Fantasy): Αξιολογεί την τάση του ατόμου να μεταφέρεται φανταστικά σε καταστάσεις που βιώνουν χαρακτήρες σε βιβλία, ταινίες, και άλλα μέσα.
Συμπαθητική Αντίδραση (Empathic Concern): Μετρά την τάση του ατόμου να αισθάνεται συμπόνοια και φροντίδα για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις.
Προσωπική Αναστάτωση (Personal Distress): Αξιολογεί την τάση του ατόμου να αισθάνεται άγχος και δυσφορία όταν παρακολουθεί άλλους να βιώνουν αρνητικές εμπειρίες.
Κάθε ερώτηση βαθμολογείται σε μια κλίμακα Likert 5 σημείων, από 0 (καθόλου χαρακτηριστικό για μένα) έως 4 (πολύ χαρακτηριστικό για μένα).
Ανάλυση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του IRI περιλαμβάνει:
Βαθμολόγηση Υποκλιμάκων: Οι απαντήσεις για κάθε υποκλίμακα αθροίζονται για να παρέχουν τέσσερις ξεχωριστές βαθμολογίες, μία για κάθε διάσταση της ενσυναίσθησης.
Συγκριτική Ανάλυση: Οι βαθμολογίες μπορούν να συγκριθούν με πρότυπα ή με βαθμολογίες άλλων ατόμων για την εκτίμηση της ενσυναίσθησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι του IRI είναι:
Αξιολόγηση της Ενσυναίσθησης: Παροχή μιας λεπτομερούς εκτίμησης της ικανότητας ενσυναίσθησης σε διάφορες καταστάσεις και σχέσεις.
Κατανόηση Ατομικών Διαφορών: Αναγνώριση των διαφορών στην ενσυναίσθηση μεταξύ ατόμων, η οποία μπορεί να επηρεάζει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τις επαγγελματικές τους αλληλεπιδράσεις.
Υποστήριξη Έρευνας: Χρήση σε ερευνητικές μελέτες για την κατανόηση των ψυχολογικών μηχανισμών που επηρεάζουν την ενσυναίσθηση και τη σχετική συμπεριφορά.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του IRI περιλαμβάνει:
Εκτίμηση Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των υποκλιμάκων και την εγκυρότητα των μετρήσεων.
Κανονικοποίηση: Καθορισμός προτύπων βαθμολογίας για διαφορετικούς πληθυσμούς, επιτρέποντας τη σύγκριση ατομικών αποτελεσμάτων με το γενικό πληθυσμό.
Βιβλιογραφία
Davis, M. H. (1983). Measuring individual differences in empathy: Evidence for a multidimensional approach. Journal of Personality and Social Psychology, 44(1), 113-126.
Konrath, S. H., O’Brien, E. H., & Hsing, C. (2011). Changes in dispositional empathy in American college students over time: A meta-analysis. Personality and Social Psychology Review, 15(2), 180-198.
Cliffordson, C. (2001). Parents’ judgments and students’ self-judgments of empathy: The structure of empathy and agreement of judgments based on the Interpersonal Reactivity Index (IRI). European Journal of Psychological Assessment, 17(1), 36-47.