Ερωτηματολόγιο Ενσυναίσθησης (EQ) για Ενήλικες
Περιγραφή
Το Empathy Quotient (EQ) για ενήλικες είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που αναπτύχθηκε από τον Simon Baron-Cohen και τους συνεργάτες του για να μετρήσει τη συναισθηματική ενσυναίσθηση και την ικανότητα να κατανοούν και να συμμερίζονται τα συναισθήματα των άλλων. Είναι σχεδιασμένο για να αξιολογήσει την ικανότητα των ατόμων να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν στα συναισθηματικά σήματα των άλλων, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.
Το EQ περιλαμβάνει 60 ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές της ενσυναίσθησης, και οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια κλίμακα Likert που κυμαίνεται από «συμφωνώ απόλυτα» έως «διαφωνώ απόλυτα».
Στόχος
Ο κύριος στόχος του Empathy Quotient (EQ) είναι:
Αξιολόγηση Ενσυναίσθησης: Να μετρήσει το επίπεδο ενσυναίσθησης και την ικανότητα των ατόμων να κατανοούν και να συμμερίζονται τα συναισθήματα των άλλων.
Διάγνωση και Παρέμβαση: Να βοηθήσει στη διάγνωση συναισθηματικών ή κοινωνικών διαταραχών, όπως το αυτιστικό φάσμα, και να καθοδηγήσει την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης και υποστήριξης.
Έρευνα: Να παρέχει ένα εργαλείο για ερευνητές που μελετούν την ενσυναίσθηση και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του Empathy Quotient (EQ) περιλαμβάνει:
Συλλογή Απαντήσεων: Οι συμμετέχοντες απαντούν σε 60 ερωτήσεις που σχετίζονται με τις διάφορες πτυχές της ενσυναίσθησης, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert με 5 βαθμίδες (π.χ., «συμφωνώ απόλυτα», «συμφωνώ», «ουδέτερος», «διαφωνώ», «διαφωνώ απόλυτα»).
Υπολογισμός Σκορ: Τα σκορ για κάθε ερώτηση συγκεντρώνονται για να δημιουργηθεί ένα συνολικό σκορ ενσυναίσθησης. Υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης.
Καθορισμός Επίπεδων: Τα αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν με πρότυπα ή δεδομένα άλλων ατόμων για να κατανοηθεί το επίπεδο ενσυναίσθησης και να εντοπιστούν περιοχές για ανάπτυξη ή παρέμβαση.
Ανάλυση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Empathy Quotient (EQ) περιλαμβάνει:
Εκτίμηση Ενσυναίσθησης: Ανάλυση των σκορ για να κατανοηθεί το επίπεδο ενσυναίσθησης και οι ισχυρές ή αδύναμες πτυχές της.
Διαγνωστική Χρήση: Χρήση των δεδομένων για τη διάγνωση συναισθηματικών ή κοινωνικών διαταραχών και για την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης.
Έρευνα και Στρατηγικές Ανάπτυξης: Χρήση των αποτελεσμάτων για ερευνητικούς σκοπούς και για την ανάπτυξη στρατηγικών ενίσχυσης της ενσυναίσθησης, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα ή θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Βιβλιογραφία
Baron-Cohen, S., & Wheelwright, S. (2004). “The Empathy Quotient: An investigation of adults with Asperger Syndrome or High Functioning Autism, and normal sex differences.” Journal of Autism and Developmental Disorders, 34(2), 163-175.
Baron-Cohen, S., & Jolliffe, T. (2006). “The Empathy Quotient (EQ) and the Systemizing Quotient (SQ): An investigation of adults with Asperger Syndrome or High Functioning Autism.” Journal of Autism and Developmental Disorders, 36(5), 629-635.
Lawrence, E. J., Shaw, P., Baker, D., Baron-Cohen, S., & David, A. S. (2004). “The Empathy Quotient: A measure of cognitive and affective empathy.” Personality and Individual Differences, 36(5), 1111-1129
Rogers, M., & McMahan, S. (2012). “Understanding Empathy: An Overview of the Empathy Quotient (EQ).” Journal of Emotional and Behavioral Disorders, 20(4), 303-312.