Αξιολογικός δείκτης ευθραυστότητας για τη φυσική δραστηριότητα
Περιγραφή
Το Evaluative Frailty Index for Physical Activity (EFIP) αποτελείται από ερωτήσεις και παρατηρήσεις που επικεντρώνονται σε διάφορες πτυχές της ευπάθειας και της φυσικής δραστηριότητας:
Σωματική Λειτουργία: Αξιολογεί τη φυσική κατάσταση και την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η άνοδος και η κατάβαση σκάλας, καθώς και άλλες σωματικές δραστηριότητες.
Επίπεδα Δραστηριότητας: Καταγράφει τη συχνότητα και την ένταση της συμμετοχής σε φυσικές δραστηριότητες ή άσκηση.
Κινητικότητα και Ισορροπία: Αξιολογεί την ικανότητα διατήρησης της ισορροπίας και της κινητικότητας κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Υγεία και Αντοχή: Εξετάζει την αντίληψη της γενικής υγείας και της αντοχής, καθώς και τυχόν περιορισμούς που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα για φυσική δραστηριότητα.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων του EFIP περιλαμβάνει:
Συγκέντρωση Βαθμολογιών: Κάθε διάσταση βαθμολογείται ξεχωριστά και παρέχει μια συνολική εικόνα της φυσικής κατάστασης και της ευπάθειας του ατόμου.
Σύγκριση Μετρήσεων: Οι βαθμολογίες συγκρίνονται με προκαθορισμένα πρότυπα για την αναγνώριση επιπέδων ευπάθειας και τη διάγνωση περιορισμών στη φυσική δραστηριότητα.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι του EFIP είναι:
Αξιολόγηση της Ευπάθειας: Παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας της φυσικής κατάστασης και της ευπάθειας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Πρόληψη και Παρέμβαση: Ανίχνευση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για μειωμένη φυσική δραστηριότητα και καθοδήγηση παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής τους υγείας.
Παρακολούθηση Προόδου: Χρήση των αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση των αλλαγών στη σωματική δραστηριότητα και την ευπάθεια με την πάροδο του χρόνου.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του EFIP περιλαμβάνει:
Καθορισμός Κατωφλίων: Προκαθορισμένα κατώφλια βαθμολογίας που βοηθούν στην αναγνώριση της ευπάθειας και των περιορισμών στη φυσική δραστηριότητα.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, εξασφαλίζοντας την ακρίβεια της διάγνωσης και της αξιολόγησης.
Βιβλιογραφία
Fried, L. P., Tangen, C. M., Walston, J., Newman, A. B., Hirsch, C., Gottdiener, J., … & McBurnie, M. A. (2001). Frailty in older adults: evidence for a phenotype. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 56(3), M146-M157.
Rockwood, K., Song, X., MacKnight, C., Bergman, H., Hogan, D. B., McDowell, I., & Mitnitski, A. (2005). A global clinical measure of fitness and frailty in elderly people. CMAJ, 173(5), 489-495.
Lang, P. O., Michel, J. P., & Zekry, D. (2009). Frailty syndrome: a transitional state in a dynamic process. Gerontology, 55(5), 539-549.