Σύντομη κλίμακα αξιολόγησης για την κατάθλιψη
Περιγραφή
Η EBAS-DEP περιλαμβάνει μια μικρή σειρά ερωτήσεων που στοχεύουν στην αξιολόγηση των βασικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως:
Συναισθηματική Κατάσταση: Αξιολόγηση της διάθεσης και των συναισθηματικών αλλαγών, όπως η θλίψη και η απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες.
Σωματικά Συμπτώματα: Εξέταση της επίδρασης της κατάθλιψης σε σωματικά επίπεδα, όπως οι αλλαγές στον ύπνο, η όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας.
Γνωστικά Συμπτώματα: Αξιολόγηση των σκέψεων και της συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στη λήψη αποφάσεων και των αρνητικών σκέψεων.
Κοινωνική Λειτουργικότητα: Εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
Ανάλυση
Η ανάλυση των απαντήσεων στην EBAS-DEP γίνεται με βάση μια κλίμακα Likert, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολογούν την ένταση ή τη συχνότητα των συμπτωμάτων τους. Η ανάλυση περιλαμβάνει:
Συνολική Βαθμολογία: Το άθροισμα των βαθμολογιών για όλες τις ερωτήσεις παρέχει μια συνολική εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης.
Ερμηνεία Βαθμολογιών: Η συνολική βαθμολογία συγκρίνεται με προκαθορισμένα κατώφλια που υποδεικνύουν την πιθανότητα παρουσίας κατάθλιψης και το επίπεδο της σοβαρότητας.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι της EBAS-DEP είναι:
Γρήγορη Ανίχνευση Κατάθλιψης: Παροχή ενός αποτελεσματικού εργαλείου για τη γρήγορη εκτίμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε διάφορα περιβάλλοντα.
Διευκόλυνση Παρέμβασης: Βοήθεια στην ταχύτερη αναγνώριση και παρέμβαση για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Ευκολία Χρήσης: Χρήση ενός σύντομου και εύχρηστου εργαλείου που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε διάφορες κλινικές συνθήκες.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της EBAS-DEP περιλαμβάνει:
Καθορισμός Κατωφλίων: Προκαθορισμένα κατώφλια βαθμολογίας που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάθλιψης.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, καθώς και της ακρίβειας στην ανίχνευση της κατάθλιψης.
Βιβλιογραφία
Beck, A. T., Ward, C. H., Mendelson, M., Mock, J., & Erbaugh, J. (1961). An inventory for measuring depression. Archives of General Psychiatry, 4(6), 561-571. (Αναφορά για το Beck Depression Inventory)
Radloff, L. S. (1977). The CES-D scale: A self-report depression scale for research in the general population. Applied Psychological Measurement, 1(3), 385-401.
Zung, W. W. (1965). A self-rating depression scale. Archives of General Psychiatry, 12(1), 63-70.