Έμπειρη αυτονομία στο εξεταστικό πλαίσιο [EAITEC-6]

 

Ανάλυση

Το ερωτηματολόγιο “Experienced autonomy in the examination context” αναλύει την εμπειρία της αυτονομίας των μαθητών κατά τη διάρκεια εξετάσεων. Αυτή η ανάλυση αφορά τις διάφορες πτυχές που επηρεάζουν το αίσθημα αυτονομίας, όπως οι εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πίεσης, οι τρόποι με τους οποίους οι μαθητές προετοιμάζονται και αντιλαμβάνονται τις εξετάσεις, καθώς και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να διαχειριστούν το άγχος και την απόδοσή τους. Η λεπτομερής ανάλυση των απαντήσεων μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα για το πώς οι μαθητές βιώνουν την αυτονομία τους σε ένα εξεταστικό περιβάλλον.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του ερωτηματολογίου είναι να κατανοήσει και να αξιολογήσει τον βαθμό αυτονομίας που βιώνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι παράγοντες που ενισχύουν ή αποδυναμώνουν την αίσθηση αυτονομίας, και να αναδειχθούν στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν για να βελτιώσουν την εμπειρία των μαθητών στις εξετάσεις. Μέσω αυτής της κατανόησης, οι εκπαιδευτικοί και οι σχεδιαστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορούν να προσαρμόσουν τις μεθόδους διδασκαλίας και τις εξεταστικές διαδικασίες για να υποστηρίξουν καλύτερα την αυτονομία των μαθητών.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του ερωτηματολογίου πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων. Χρησιμοποιούνται κλίμακες Likert για να μετρηθεί ο βαθμός συμφωνίας ή διαφωνίας των μαθητών με διάφορες δηλώσεις σχετικά με την αυτονομία τους κατά τις εξετάσεις. Επιπλέον, ανοικτές ερωτήσεις επιτρέπουν στους μαθητές να περιγράψουν πιο λεπτομερώς τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, και να εντοπιστούν τυχόν μοτίβα ή συσχετίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπειρίας των μαθητών.

 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία που υποστηρίζει το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει έρευνες και μελέτες που εξετάζουν την αυτονομία στην εκπαίδευση και ειδικότερα σε εξεταστικά περιβάλλοντα. Βασίζεται σε θεωρητικά πλαίσια όπως η θεωρία της αυτοπροσδιοριζόμενης μάθησης (Self-Determination Theory) και η θεωρία της γνωστικής αξιολόγησης (Cognitive Evaluation Theory), που αναλύουν πώς οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την αυτονομία και την παρακίνηση των μαθητών. Επίσης, περιλαμβάνει πρακτικές μελέτες και εμπειρικά δεδομένα από προηγούμενες έρευνες που έχουν εξετάσει τις στρατηγικές βελτίωσης της μαθησιακής εμπειρίας και της απόδοσης σε εξετάσεις.