Εκτενής Αντικειμενική Μέτρηση Κατάστασης Ταυτότητας Εαυτού – Αναθεωρημένη Έκδοση

 

Περιγραφή

 

Η Extended Objective Measure of Ego Identity Status-Revised Version (EOM-EIS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ταυτότητας του εαυτού, ειδικά στον τομέα της ψυχολογικής ανάπτυξης και της διαμόρφωσης της ταυτότητας. Αναθεωρημένη από την αρχική της έκδοση, η EOM-EIS παρέχει μια εκτενή μέθοδο για την εκτίμηση των στάσεων και της ανάπτυξης της ταυτότητας σε ενήλικες και νέους.

Η κλίμακα βασίζεται στη θεωρία της ταυτότητας του James Marcia, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που περιλαμβάνει τέσσερις καταστάσεις ταυτότητας: επίτευξη ταυτότητας, διασπορά ταυτότητας, καθυστέρηση ταυτότητας, και υπαναχώρηση ταυτότητας.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος της EOM-EIS είναι:

Αξιολόγηση Κατάστασης Ταυτότητας: Να καθορίσει τη στάθμη της ανάπτυξης της ταυτότητας ενός ατόμου, όπως περιγράφεται από το μοντέλο του Marcia.
Εντοπισμός Περιοχών Ανάπτυξης: Να εντοπίσει περιοχές που μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση ή υποστήριξη για την ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας.
Έρευνα και Κατανόηση: Να βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης της ταυτότητας και να συμβάλλει στην έρευνα για το πώς η ταυτότητα επηρεάζει άλλες πτυχές της ψυχολογικής υγείας και της συμπεριφοράς.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της EOM-EIS περιλαμβάνει την εκτίμηση των απαντήσεων σε μια σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της ταυτότητας. Κάθε ερώτηση σχετίζεται με τις τέσσερις κύριες καταστάσεις ταυτότητας, και οι βαθμολογίες προσαρμόζονται για να καθορίσουν την τρέχουσα κατάσταση της ταυτότητας του ατόμου. Τα βασικά βήματα της βαθμονόμησης περιλαμβάνουν:

Συλλογή Απαντήσεων: Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις τέσσερις καταστάσεις ταυτότητας.
Υπολογισμός Βαθμολογιών: Οι απαντήσεις βαθμολογούνται για να καθοριστούν οι διαφορετικές καταστάσεις ταυτότητας.
Κατηγοριοποίηση: Οι αποτελέσματα κατατάσσονται στις κατηγορίες που καθορίζονται από το μοντέλο του Marcia (επίτευξη, διασπορά, καθυστέρηση, υπαναχώρηση).

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της EOM-EIS περιλαμβάνει:

Καθορισμός Κατάστασης Ταυτότητας: Εντοπισμός της κατάστασης ταυτότητας του ατόμου με βάση τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις.
Εκτίμηση Ανάπτυξης: Ανάλυση του βαθμού στον οποίο το άτομο έχει επιτύχει την ανάπτυξη της ταυτότητας και εντοπισμός περιοχών που μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη.
Στρατηγικές Παρέμβασης: Χρήση των αποτελεσμάτων για να σχεδιαστούν στρατηγικές παρέμβασης ή υποστήριξης για την περαιτέρω ανάπτυξη της ταυτότητας.

 

Βιβλιογραφία

 

Marcia, J. E. (1966). “Development and Validation of Ego-Identity Status.” Journal of Personality and Social Psychology, 3(5), 551-558.
Adams, G. R., & Marshall, S. K. (1996). “A developmental-social psychological perspective on identity: A review and critique.” In G. R. Adams, R. Montemayor, & T. P. Gullotta (Eds.), Adolescent identity formation. Sage Publications.
Kroger, J. (2007). “Identity Development: Adolescence through Adulthood.” Sage Publications.
Schwartz, S. J., Côté, J. E., & Arnett, J. J. (2005). “Identity and agency in emerging adulthood: Two developmental routes in the individualization process.” Youth & Society, 37(2), 201-229.