Ψεύτικη Κλίμακα Εαυτού-Σχέση με τον Θεό

 

Περιγραφή

Η “False Self Scale – Relationship with God” (FSS-RG) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογεί την ύπαρξη και τον αντίκτυπο του ψευδούς εαυτού στις σχέσεις ενός ατόμου με τον Θεό. Αυτή η κλίμακα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μπορεί να παρουσιάζουν έναν ψευδή εαυτό στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και πρακτικές, ή να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα και πιστεύω για να συμμορφωθούν με τις θρησκευτικές ή ηθικές προσδοκίες. Ο στόχος είναι να κατανοηθεί πώς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν την προσωπική τους σχέση με τον Θεό και την πνευματική τους ευημερία.

Στόχος

Ο κύριος στόχος του FSS-RG είναι να:
Εκτιμήσει την ύπαρξη και την έκταση του ψευδούς εαυτού στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές των ατόμων.
Αναλύσει τις επιπτώσεις της παρουσίας του ψευδούς εαυτού στη σχέση του ατόμου με τον Θεό, όπως η συναισθηματική ευημερία και η πνευματική ικανοποίηση.
Παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν παρεμβάσεις ή προγράμματα που προάγουν μια αυθεντική και ειλικρινή σχέση με τον Θεό.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του FSS-RG περιλαμβάνει διάφορες στατιστικές μεθόδους:
Αξιοπιστία: Χρησιμοποιείται το Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή της κλίμακας. Ένα υψηλό Cronbach’s alpha υποδεικνύει καλή αξιοπιστία.
Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθεί η δομική εγκυρότητα της κλίμακας, εντοπίζοντας τις υποκείμενες διαστάσεις του ψευδούς εαυτού.
Συσχετίσεις: Εξετάζονται οι σχέσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της κλίμακας και άλλων ψυχολογικών ή πνευματικών μεταβλητών, όπως η συναισθηματική ευημερία, η πνευματική ικανοποίηση και η αίσθηση της αυθεντικότητας στη σχέση με τον Θεό.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του FSS-RG γίνεται συνήθως μέσω μιας κλίμακας Likert 5 βαθμίδων, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν την έκταση στην οποία συμφωνούν με διάφορες δηλώσεις σχετικές με τον ψευδή εαυτό στη σχέση τους με τον Θεό. Οι βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των ερωτήσεων για κάθε διάσταση του ψευδούς εαυτού. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη παρουσία του ψευδούς εαυτού και χαμηλότερη αυθεντικότητα στη θρησκευτική σχέση.

Βιβλιογραφία

Winnicott, D. W. (1965). The Maturational Processes and the Facilitating Environment. Hogarth Press.
Gergen, K. J. (1991). The Saturated Self: Dilemmas of Identity in Contemporary Life. Basic Books.
Paloutzian, R. F., & Park, C. L. (2005). Handbook of the Psychology of Religion and Spirituality. Guilford Press.
Nouwen, H. J. M. (1975). The Wounded Healer: Ministry in Contemporary Society. Doubleday.
Miller, W. R., & Thoresen, C. E. (2003). Spirituality, Religion, and Health: An Emerging Research Field. American Psychological Association.