Πρότυπα οικογενειακής επικοινωνίας
Ανάλυση
Η ανάλυση του ερωτηματολογίου FCP περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε διάφορες κατηγορίες επικοινωνίας. Συνήθως, τα αποτελέσματα κατηγοριοποιούνται σε δυο βασικές διαστάσεις: την ανοιχτότητα και την επιδραστικότητα της επικοινωνίας. Η ανοιχτότητα αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο τα μέλη της οικογένειας είναι διατεθειμένα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ενώ η επιδραστικότητα σχετίζεται με την ικανότητα της οικογένειας να επηρεάζει και να ανταγωνίζεται τις διάφορες απόψεις και ανάγκες. Τα δεδομένα συνήθως αναλύονται με στατιστικές μεθόδους για την κατανόηση των επικοινωνιακών προτύπων και τη σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών οικογενειακών μοντέλων.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του ερωτηματολογίου FCP είναι να εξετάσει και να κατανοήσει τα επικοινωνιακά πρότυπα που επικρατούν εντός της οικογένειας. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν την επικοινωνία, την ενίσχυση της θετικής αλληλεπίδρασης και την κατανόηση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν λόγω διαφορετικών επικοινωνιακών στυλ. Μέσω αυτής της ανάλυσης, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν στρατηγικές βελτίωσης της οικογενειακής επικοινωνίας και να προτείνουν τρόπους για την ενίσχυση της συνοχής και της συνεργασίας εντός της οικογένειας.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του ερωτηματολογίου FCP συνήθως περιλαμβάνει την αποδοχή συγκεκριμένων κλιμάκων και βαθμολογικών προτύπων που έχουν αναπτυχθεί για την ποσοτική αξιολόγηση των επικοινωνιακών χαρακτηριστικών. Οι απαντήσεις βαθμολογούνται με βάση ένα προκαθορισμένο σύστημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ποσοστά ή κλίμακες Likert (π.χ. από 1 έως 5). Η βαθμολόγηση γίνεται με την προσμέτρηση των επιμέρους απαντήσεων και τη συγκριτική ανάλυση για την καταγραφή του επιπέδου επικοινωνίας κάθε οικογένειας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην κατηγοριοποίηση των οικογενειών σε διαφορετικές κατηγορίες επικοινωνίας, όπως η “ανοιχτή” ή η “κλειστή”.
Βιβλιογραφία
Koerner, A. F., & Fitzpatrick, M. A. (2002). “Toward a Theory of Family Communication.” Communication Theory, 12(1), 70-91.Αυτό το άρθρο προτείνει και αναλύει τη θεωρία των οικογενειακών επικοινωνιακών προτύπων (FCP), εξετάζοντας τις διαστάσεις της ανοιχτής και κλειστής επικοινωνίας στην οικογένεια. Είναι θεμελιώδες για την κατανόηση των βασικών εννοιών του μοντέλου FCP.Koerner, A. F., & Fitzpatrick, M. A. (2006). “Family Communication Patterns and Family Satisfaction: A Review of the Literature.” Journal of Family Communication, 6(3), 175-194.Αυτή η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας εξετάζει τη σχέση μεταξύ των επικοινωνιακών προτύπων της οικογένειας και της ικανοποίησης των μελών της, συγκεντρώνοντας σημαντικά ευρήματα και θεωρητικές προσεγγίσεις.