Ερωτηματολόγιο Οικογενειακής Εκφραστικότητας
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται με το FEQ-40 περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων στατιστικών μεθόδων για την κατανόηση των προτύπων έκφρασης συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια. Συνήθως, πραγματοποιείται ανάλυση παραγόντων (factor analysis) για να εξεταστούν οι διαστάσεις της συναισθηματικής έκφρασης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως η περιγραφική στατιστική και οι συσχετίσεις για να αναλυθούν οι σχέσεις μεταξύ των στοιχείων του ερωτηματολογίου και άλλων μεταβλητών.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του FEQ-40 είναι να αξιολογήσει το συναισθηματικό κλίμα μέσα στην οικογένεια. Συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο επιδιώκει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά και με ποιον τρόπο εκφράζονται διάφορα συναισθήματα, βοηθώντας τους ερευνητές και τους θεραπευτές να κατανοήσουν καλύτερα τη δυναμική των συναισθημάτων και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του FEQ-40 πραγματοποιείται μέσω μιας κλίμακας Likert 5 σημείων, όπου οι απαντήσεις κυμαίνονται από “ποτέ” έως “πάντα”. Κάθε στοιχείο βαθμολογείται ανάλογα με τη συχνότητα της συγκεκριμένης συναισθηματικής έκφρασης. Στη συνέχεια, οι βαθμολογίες συγκεντρώνονται και αναλύονται για να παρέχουν μια συνολική εικόνα της συναισθηματικής έκφρασης στην οικογένεια.
Βιβλιογραφία
Η αρχική ανάπτυξη του FEQ-40 πραγματοποιήθηκε από τους Harold Grotevant και Catherine Cooper το 1986, και η βιβλιογραφία περιλαμβάνει πολλές μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει το ερωτηματολόγιο για την έρευνα της οικογενειακής συναισθηματικής έκφρασης. Μερικές από τις σημαντικές αναφορές περιλαμβάνουν:
Grotevant, H. D., & Cooper, C. R. (1986). “Family Expressiveness Questionnaire Manual”. University of California, Santa Cruz.Halberstadt, A. G., Cassidy, J., Stifter, C. A., Parke, R. D., & Fox, N. A. (1995). “Self-expressiveness within the family context: Psychometric support for a new measure”. Psychological Assessment, 7(1), 93-103.Thompson, R. A., & Meyer, S. (2007). “Socialization of Emotion Regulation in the Family”. In J. J. Gross (Ed.), Handbook of Emotion Regulation (pp. 249-268). Guilford Press.