Κλίμακα απρόβλεπτης οικογένειας

 

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της FUS-22 περιλαμβάνει την εκτίμηση των απαντήσεων των συμμετεχόντων στις 22 ερωτήσεις. Οι απαντήσεις κωδικοποιούνται συνήθως σε μία κλίμακα Likert 5 σημείων, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολογούν τη συμφωνία τους με διάφορες δηλώσεις που περιγράφουν οικογενειακές καταστάσεις. Η ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει την υπολογιστική των συνολικών βαθμολογιών καθώς και τη διερεύνηση επιμέρους παραγόντων που σχετίζονται με την οικογενειακή απροβλεψιμότητα.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της FUS-22 είναι η αξιολόγηση της αντίληψης των ατόμων σχετικά με την απροβλεψιμότητα στην οικογένειά τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές και τους θεραπευτές να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές που ενδέχεται να επηρεάζουν την ψυχολογική ευημερία και την ανάπτυξη των ατόμων. Ειδικότερα, η κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει οικογενειακά πρότυπα που συνδέονται με διάφορα ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Βαθμολογία

Η βαθμολογία στην FUS-22 υπολογίζεται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των απαντήσεων στις 22 ερωτήσεις. Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονται συνήθως από το χαμηλότερο δυνατό άθροισμα έως το υψηλότερο, υποδηλώνοντας τον βαθμό της αντιληπτής απροβλεψιμότητας. Οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη αντίληψη της απροβλεψιμότητας στην οικογενειακή ζωή, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν σταθερότερη και πιο προβλέψιμη οικογενειακή δομή.

Βιβλιογραφία

Hill, J. M., Ross, G. P., & M. S. Low (2004): Σε αυτή την εργασία, οι συγγραφείς εξετάζουν τη σχέση μεταξύ οικογενειακής απροβλεψιμότητας και της ανάπτυξης συμπεριφορικών προβλημάτων στα παιδιά. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στο “Journal of Child and Family Studies”.Ross, G. P., & Hill, J. M. (2005): Αυτή η μελέτη διερευνά τον ρόλο της οικογενειακής απροβλεψιμότητας στις σχέσεις των ενηλίκων, ειδικότερα στη σταθερότητα των ρομαντικών σχέσεων. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Personal Relationships”.Hill, J. M., & Ross, G. P. (2006): Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς εξετάζουν τις διαπολιτισμικές διαφορές στην αντίληψη της οικογενειακής απροβλεψιμότητας και τις επιπτώσεις της στην ψυχολογική προσαρμογή. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο “Journal of Cross-Cultural Psychology”.