Ερωτηματολόγιο Ποιότητας Φιλίας – Αναθεωρημένο
Περιγραφή
Το “Friendship Quality Questionnaire – Revised” (FQQ-R) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί την ποιότητα των φιλικών σχέσεων σε παιδιά και εφήβους. Το FQQ-R περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που εξετάζουν διάφορες διαστάσεις της ποιότητας των φιλικών σχέσεων, όπως η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία, η υποστήριξη, η αμοιβαιότητα, η διασκέδαση και η σύγκρουση. Σκοπός του FQQ-R είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ποιότητας των φιλικών σχέσεων από την οπτική γωνία των παιδιών και των εφήβων.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του FQQ-R είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση της ποιότητας των φιλικών σχέσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του εργαλείου μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές των φιλικών σχέσεων και να αναπτύξουν παρεμβάσεις που ενισχύουν την ποιότητα και τη σταθερότητα των φιλικών σχέσεων. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της προόδου των παιδιών σε προγράμματα υποστήριξης και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του FQQ-R περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η αξιοπιστία του FQQ-R εξετάζεται μέσω της χρήσης του Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή των ερωτήσεων. Η ανάλυση παραγόντων χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη δομή του ερωτηματολογίου και να εντοπίσει τις υποκείμενες διαστάσεις της ποιότητας των φιλικών σχέσεων. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ανάλυση συσχετίσεων για να εξεταστεί η σχέση των βαθμολογιών του FQQ-R με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές, όπως η αυτοεκτίμηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ψυχική υγεία.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του FQQ-R γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν κάθε δήλωση από το 1 (ποτέ) έως το 5 (πάντα). Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους δηλώσεων που σχετίζονται με κάθε διάσταση της ποιότητας των φιλικών σχέσεων. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν υψηλότερη ποιότητα φιλικών σχέσεων, ενώ χαμηλότερες βαθμολογίες μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα ή χαμηλή ποιότητα στις φιλικές σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Parker, J. G., & Asher, S. R. (1993). “Friendship and friendship quality in middle childhood: Links with peer group acceptance and feelings of loneliness and social dissatisfaction.” Developmental Psychology, 29(4), 611-621.
Bukowski, W. M., Hoza, B., & Boivin, M. (1994). “Measuring friendship quality during pre- and early adolescence: The development and psychometric properties of the Friendship Qualities Scale.” Journal of Social and Personal Relationships, 11(3), 471-484.
Berndt, T. J. (2002). “Friendship quality and social development.” Current Directions in Psychological Science, 11(1), 7-10.
Rose, A. J. (2002). “Co-rumination in the friendships of girls and boys.” Child Development, 73(6), 1830-1843.
Cillessen, A. H. N., & Bellmore, A. D. (2011). “Social skills and interpersonal perception in early and middle childhood.” In P. K. Smith & C. H. Hart (Eds.), The Wiley-Blackwell Handbook of Childhood Social Development (pp. 393-412). Wiley-Blackwell.