Κλίμακα Απογοήτευσης στη Δουλειά [FWWS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Απογοήτευσης στη Δουλειά σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει το επίπεδο απογοήτευσης που αισθάνονται οι εργαζόμενοι σχετικά με τις συνθήκες ή τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Αυτή η κλίμακα μετράει πώς οι εργαζόμενοι βιώνουν και αντιλαμβάνονται την απογοήτευση στην εργασία τους, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση, την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία τους.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της κλίμακας είναι να μετρήσει την ένταση και τις αιτίες της απογοήτευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να κατανοήσουν καλύτερα τις πηγές απογοήτευσης και να αναπτύξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα αξιολογεί διαστάσεις, όπως την αίσθηση ανεπάρκειας υποστήριξης, τις αντιφατικές απαιτήσεις, την έλλειψη αναγνώρισης και τους ανεπαρκείς πόρους. Η βαθμολόγηση γίνεται με τη χρήση ενός πενταβάθμιου συστήματος Likert (1= “Διαφωνώ Απόλυτα” έως 5= “Συμφωνώ Απόλυτα”).
Βιβλιογραφία
Kanter, R. M. (1977). “Work and its rewards: The problem of work frustration.” In Work and Family: Theory and Research. Lawrence Erlbaum Associates.
Schaufeli, W. B., & Bakker, A. B. (2004). “Job demands, job resources, and their relationship with burnout and engagement: A multi-sample study.” Journal of Organizational Behavior, 25(3), 293-315.
Spector, P. E. (1997). “Job Satisfaction: Application, Assessment, Cause, and Consequence.” Sage Publications.