Κλίμακα Fraboni της Ηλικιακής Προκατάληψης [FSA-29]

 

Ανάλυση κλίμακας

Η κλίμακα Fraboni της Ηλικιακής Προκατάληψης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στον τομέα της ψυχολογίας και της γηριατρικής για τη μέτρηση της προκατάληψης έναντι της γήρανσης. Αναπτύχθηκε από τον Fraboni, Τ. M., Saltstone, R., & Hughes, S. L. (1990) και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των ατόμων όσον αφορά τις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις και τις στάσεις τους αναφορικά με τη γήρανση. Η κλίμακα αυτή αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων που αφορούν τις πεποιθήσεις σχετικά με τη γήρανση, καθώς και τις προσδοκίες για την ποιότητα ζωής κατά τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες κλίβουν τις δηλώσεις με βάση το βαθμό συμφωνίας τους ή διαφωνίας τους με αυτές. Ο σκορ που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πώς κάποιο άτομο προσεγγίζει την ιδέα της γήρανσης και της ποιότητας ζωής στα μεγαλύτερα ηλικιακά του χρόνια. Η κλίμακα Fraboni μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης σε ερευνητικά έργα ή στην κλινική πρακτική για την αναγνώριση των αναγκών και των προσδοκιών των ατόμων που γερνούν, προκειμένου να παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη και παρέμβαση.

Στόχος

Ο στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας είναι η μέτρηση των προκαταλήψεων και των στάσεων που έχουν οι άνθρωποι έναντι της διαδικασίας της γήρανσης. Συγκεκριμένα, η κλίμακα αυτή έχει ως στόχο να δώσει μια αντικειμενική μέτρηση των προσδοκιών και των πεποιθήσεων του ατόμου σχετικά με τη γήρανση και την ποιότητα ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία. Με βάση αυτές τις προσδοκίες και πεποιθήσεις, είναι δυνατό να αναδειχθούν πιθανά ζητήματα, ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το άτομο καθώς γερνά. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων προγραμμάτων υποστήριξης και παρέμβασης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του ευημερούντος κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Βαθμονόμηση κλίμακας

Η κλίμακα FSA-29 αποτελείται από 29 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής: 1, διαφωνώ κάθετα, 2, διαφωνώ, 3, αναπάντητο, 4, συμφωνώ, 5, συμφωνώ απόλυτα.

Βιβλιογραφία

Fraboni‚ M.‚ Saltstone‚ R.‚ & Hughes‚ S. (1990). The Fraboni Scale of Ageism (FSA): An attempt at a more precise measure of ageism. Canadian Journal of Aging‚ 9(1)‚ 56-66.

Hultgren‚ Kristin‚ “Speak Loud and Clear: Intergenerational Service-Learning To Ageism and Elderspeak” (2012). Psychology Student Work. Paper 3.

 

Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!