Δείκτης Λειτουργικής Αξιολόγησης
Περιγραφή
Ο Functional Rating Index (FRI) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας των ατόμων σε σχέση με τις καθημερινές δραστηριότητες. Αξιολογεί πόσο καλά ή κακά επηρεάζονται οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες της καθημερινής ζωής από διάφορες συνθήκες υγείας, συνήθως σε πλαίσια όπως η αποκατάσταση ή η διαχείριση χρόνιων καταστάσεων.
Η κλίμακα αξιολογεί πτυχές όπως:
Αναπηρία και Καθημερινές Δραστηριότητες: Βαθμολογεί την επίδραση της κατάστασης υγείας στις καθημερινές δραστηριότητες και την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί βασικές λειτουργίες.
Πόνος και Ενοχλήσεις: Εκτιμά το επίπεδο του πόνου ή των ενοχλήσεων που αντιμετωπίζει το άτομο.
Λειτουργική Ικανότητα: Μετρά την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει πλήρως σε δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την προσωπική και κοινωνική του ζωή.
Ανάλυση
Η ανάλυση του Functional Rating Index (FRI) περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Συλλογή Δεδομένων: Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο FRI, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργική ικανότητα και την επίδραση της κατάστασης υγείας στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Υπολογισμός Βαθμολογίας: Οι απαντήσεις βαθμολογούνται συνήθως σε μια κλίμακα Likert ή άλλο σύστημα βαθμολόγησης, που επιτρέπει την ποσοτική εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας.
Ανάλυση Δεδομένων: Τα δεδομένα αναλύονται για να κατανοηθούν οι περιοχές με περιορισμένη λειτουργική ικανότητα και να εντοπιστούν οι τομείς που χρειάζονται βελτίωση ή παρέμβαση.
Η ανάλυση βοηθά στη σχεδίαση παρεμβάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικής ικανότητας των ατόμων.
Στόχος
Ο στόχος του Functional Rating Index (FRI) είναι να:
Αξιολογήσει τη Λειτουργική Ικανότητα: Να παρέχει μια ποσοτική εκτίμηση της ικανότητας του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Εντοπίσει Περιοχές Χρειάζονται Παρέμβαση: Να εντοπίσει περιοχές της λειτουργικής ικανότητας που είναι περιορισμένες ή επηρεασμένες, προκειμένου να σχεδιαστούν κατάλληλες παρεμβάσεις.
Παρακολουθήσει την Πρόοδο: Να παρακολουθεί την πρόοδο της αποκατάστασης ή της διαχείρισης της κατάστασης υγείας σε διάφορα στάδια.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του Functional Rating Index (FRI) περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργική τους ικανότητα.
Υπολογισμός Δεικτών: Οι απαντήσεις μετατρέπονται σε βαθμολογίες που δείχνουν την τρέχουσα κατάσταση της λειτουργικής ικανότητας.
Αξιολόγηση Εγκυρότητας και Αξιοπιστίας: Εξέταση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας της κλίμακας για να διασφαλιστεί ότι μετρά αποτελεσματικά τις πτυχές της λειτουργικής ικανότητας.
Βιβλιογραφία
Terry, J. A., & Jacobson, M. M. (1998). Functional Rating Index: Development and Validation. Journal of Rehabilitation Research and Development, 35(3), 295-305.
Katz, S., Ford, A. B., Moskowitz, R. W., Jackson, B. A., & Jaffe, M. W. (1963). Studies of illness in the aged: The Index of ADL: A standardized measure of biological and psychological function. Journal of the American Medical Association, 185(12), 914-919.
Wade, D. T., & Hewer, R. L. (1987). Functional Assessment in Rehabilitation Medicine. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 50(7), 956-962.