Κλίμακα Γενικής Σημασίας

 

Περιγραφή

Η “General Mattering Scale” (GMS) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την αίσθηση της σημαντικότητας που έχει ένα άτομο για τους άλλους. Η έννοια του “mattering” αναφέρεται στην αίσθηση ότι κάποιος είναι σημαντικός, πολύτιμος ή ότι οι πράξεις και η παρουσία του έχουν αξία και επίδραση στην κοινωνία ή στις σχέσεις του. Η κλίμακα αξιολογεί το βαθμό στον οποίο τα άτομα αισθάνονται ότι η παρουσία τους και οι ενέργειές τους έχουν σημασία για τους άλλους γύρω τους.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της GMS είναι να:
Αξιολογήσει την αίσθηση της σημαντικότητας που βιώνουν τα άτομα στη ζωή τους.
Εξετάσει πώς η αίσθηση της σημαντικότητας σχετίζεται με άλλες ψυχολογικές μεταβλητές, όπως η ευημερία, η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση από τη ζωή.
Εντοπίσει παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ή να ενισχύσουν την αίσθηση της σημαντικότητας, παρέχοντας έτσι τη βάση για παρεμβάσεις που προάγουν τη συναισθηματική ευημερία.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων από τη GMS περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία: Χρησιμοποιείται το Cronbach’s alpha για να αξιολογηθεί η εσωτερική συνοχή της κλίμακας. Υψηλά επίπεδα του Cronbach’s alpha δείχνουν αξιόπιστες και συνεπείς μετρήσεις της αίσθησης της σημαντικότητας.
Ανάλυση Παραγόντων: Εφαρμόζεται για να επιβεβαιωθεί η δομική εγκυρότητα της κλίμακας και να εντοπιστούν οι υποκείμενοι παράγοντες που σχετίζονται με την αίσθηση της σημαντικότητας. Αυτή η ανάλυση βοηθά στον προσδιορισμό των κύριων διαστάσεων που συνθέτουν την έννοια της σημαντικότητας.
Συσχετίσεις: Εξετάζονται οι σχέσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της GMS και άλλων ψυχολογικών μεταβλητών, όπως η αυτοεκτίμηση, η συναισθηματική ευημερία, και η ικανοποίηση από τη ζωή, για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της αίσθησης της σημαντικότητας στην ψυχική κατάσταση.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της GMS γίνεται συνήθως με τη χρήση μιας κλίμακας Likert 5 βαθμίδων ή 7 βαθμίδων. Οι συμμετέχοντες αξιολογούν τη συμφωνία τους με διάφορες δηλώσεις σχετικές με την αίσθηση της σημαντικότητας. Οι συνολικές βαθμολογίες προκύπτουν από την προσθήκη των βαθμολογιών των ερωτήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη αίσθηση της σημαντικότητας και αξίας.

Βιβλιογραφία

Rosenberg, M. (1965). Society and the Adolescent Self-Image. Princeton University Press.
Schnittker, J. (2004). “Social Factors and Self-Esteem: A Test of Two Theories.” Social Psychology Quarterly, 67(3), 216-228.
Marshall, G. (2013). Mattering and Self-Esteem: An Integrative Model. Routledge.
Rosenberg, M., & Pearlin, L. I. (1978). “Social Class and Self-Esteem among Adults.” American Journal of Sociology, 83(1), 24-51.
Krause, N. (2006). “Social Support, Stress, and Well-Being among Older Adults.” Journal of Gerontology: Social Sciences, 61(5), S272-S278.