Μέτρο Γενικευμένων Πιστεύω [GBM]
Ανάλυση
Το Μέτρο Γενικευμένων Πιστεύω χρησιμοποιείται για να μετρήσει γενικευμένα πιστεύω που επηρεάζουν τις στάσεις και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Αυτά τα πιστεύω μπορεί να περιλαμβάνουν πεποιθήσεις σχετικά με τον εαυτό, τους άλλους και τον κόσμο γενικότερα. Το εργαλείο μπορεί να αξιολογεί τη γενική στάση ενός ατόμου απέναντι στη ζωή και τις εμπειρίες του, καθώς και τις πεποιθήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι σχέσεις και οι καταστάσεις.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του Μέτρου Γενικευμένων Πιστεύω είναι να εντοπίσει και να κατανοήσει τις γενικές πεποιθήσεις ενός ατόμου, να αξιολογήσει τις επιδράσεις αυτών των πεποιθήσεων στις συμπεριφορές και τις αποφάσεις του ατόμου και να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη παρεμβάσεων και στρατηγικών που στοχεύουν στη βελτίωση των πεποιθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογική ευημερία ή τη λειτουργικότητα.
Βαθμονόμηση
Η μέτρηση γίνεται συνήθως μέσω ερωτήσεων ή δηλώσεων που αξιολογούνται σε μια κλίμακα Likert, από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 ή 7 (συμφωνώ απόλυτα).
Βιβλιογραφία
Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1984). Stress, Appraisal, and Coping. Springer Publishing Company.
Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action: A Social Cognitive Theory. Prentice-Hall.
Beck, A. T. (1976). Cognitive Therapy and the Emotional Disorders. International Universities Press.
Rotter, J. B. (1966). Generalized expectancies for internal versus external control of reinforcement. Psychological Monographs: General and Applied, 80(1), 1-28.
Snyder, C. R. (2002). Hope Theory: Rainbows in the Mind. Psychological Inquiry, 13(4), 249-275.