Λίστα ελέγχου γενετικής συμπεριφοράς
Περιγραφή
Η “Generative Behavior Checklist” (GBC) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί και να καταγράφει τη συχνότητα και την ποιότητα των γενετικών ή παραγωγικών συμπεριφορών ενός ατόμου. Οι γενετικές συμπεριφορές αναφέρονται σε ενέργειες και δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την υποστήριξη και την ευημερία άλλων ανθρώπων, οργανισμών ή της κοινωνίας ευρύτερα. Η κλίμακα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η καθοδήγηση, η υποστήριξη, η παροχή ευκαιριών και η συνεισφορά στην κοινότητα.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της GBC είναι να:
Αξιολογήσει την έκταση και την ποιότητα των γενετικών συμπεριφορών ενός ατόμου.
Καταγράψει τις δραστηριότητες και τις ενέργειες που εντάσσονται στη γενετική συμπεριφορά, όπως η υποστήριξη άλλων, η καθοδήγηση και η συνεισφορά στην κοινότητα.
Εντοπίσει περιοχές για ανάπτυξη και ενίσχυση γενετικών συμπεριφορών μέσω παρεμβάσεων ή προγραμμάτων.
Μετρήσει τις επιδράσεις των γενετικών συμπεριφορών στην προσωπική ευημερία, την αίσθηση σκοπού και τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της GBC περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία: Το Cronbach’s alpha χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της εσωτερικής συνοχής των ερωτήσεων της κλίμακας. Ένα υψηλό Cronbach’s alpha δείχνει ότι οι ερωτήσεις της κλίμακας είναι συνδεδεμένες και αξιόπιστες.
Ανάλυση Παραγόντων: Εφαρμόζεται για να εξετάσει τη δομική εγκυρότητα της κλίμακας και να εντοπίσει τις κύριες διαστάσεις των γενετικών συμπεριφορών. Αυτή η ανάλυση βοηθά να κατανοηθούν οι υποκείμενοι παράγοντες που συνθέτουν τη γενετική συμπεριφορά.
Συσχετίσεις: Μελετώνται οι σχέσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της GBC και άλλων μεταβλητών, όπως η συναισθηματική ευημερία, η αίσθηση σκοπού και η ικανοποίηση από τη ζωή.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της GBC συνήθως γίνεται με τη χρήση μιας κλίμακας Likert 5 βαθμίδων ή 7 βαθμίδων, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν την έκταση στην οποία εμπλέκονται σε διάφορες γενετικές συμπεριφορές. Οι βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις βαθμολογίες από τις ερωτήσεις που σχετίζονται με κάθε διάσταση της γενετικής συμπεριφοράς. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη συχνότητα και ποιότητα γενετικών συμπεριφορών.
Βιβλιογραφία
Erikson, E. H. (1950). Childhood and Society. Norton & Company.
McAdams, D. P. (2001). The Person: An Introduction to the Science of Personality Psychology. Wiley.
Helson, R., & Srivastava, S. (2001). “The social psychology of adult development and aging.” Annual Review of Psychology, 52, 455-483.
Rothbaum, F., Weisz, J. R., & Snyder, S. S. (1982). “Changing the world and changing the self: A two-process model of perceived control.” Journal of Personality and Social Psychology, 42(1), 5-37.
Aspinwall, L. G., & Taylor, S. E. (1997). “A stitch in time: Self-regulation and proactive coping.” Psychological Bulletin, 121(3), 356-376.