Κλίμακα Κοινωνικών Περιορισμών Groningen Έκδοση 2
Η Groningse Sociale Beperkingenschaal versie 2 (GSB-2) είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση των κοινωνικών περιορισμών που προκύπτουν από αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις. Σκοπός της κλίμακας είναι να μετρήσει τον αντίκτυπο της αναπηρίας στην κοινωνική συμμετοχή και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Περιγραφή
Η GSB-2 αξιολογεί διάφορους τομείς της κοινωνικής λειτουργικότητας, όπως:
Κοινωνικές Σχέσεις: Επίπεδο αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους.
Συμμετοχή σε Κοινωνικές Δραστηριότητες: Εμπλοκή σε κοινωνικές και ελεύθερες δραστηριότητες.
Αυτονομία: Ικανότητα να αναλαμβάνει και να διαχειρίζεται καθημερινές δραστηριότητες.
Ανάλυση
Η ανάλυση της GSB-2 περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Ο εξεταστής χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις για να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις κοινωνικές περιοριστικές επιπτώσεις.
Βαθμολόγηση: Οι απαντήσεις βαθμολογούνται με βάση την έκταση και την ένταση των κοινωνικών περιορισμών που αντιμετωπίζει το άτομο.
Ερμηνεία Αποτελεσμάτων: Τα αποτελέσματα αναλύονται για να κατανοηθεί ο βαθμός και ο τομέας της κοινωνικής περιορισμένης λειτουργικότητας.
Η ανάλυση βοηθά στην κατανόηση της επίδρασης των αναπηριών στην κοινωνική ζωή του ατόμου και στον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται παρέμβαση.
Στόχος
Ο στόχος της GSB-2 είναι να:
Μετρήσει Κοινωνικούς Περιορισμούς: Να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αναπηρίας στις κοινωνικές λειτουργίες και τη συμμετοχή.
Καθορίσει Ανάγκες Παρέμβασης: Να εντοπίσει περιοχές όπου το άτομο μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη ή αποκατάσταση.
Παρακολουθήσει Πρόοδο: Να καταγράψει τις αλλαγές στη κοινωνική λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της GSB-2 περιλαμβάνει:
Καθορισμός Κριτηρίων: Ορισμός των κριτηρίων και των κατηγοριών για την αξιολόγηση των κοινωνικών περιορισμών.
Εκπαίδευση Χρηστών: Εκπαίδευση των επαγγελματιών στη σωστή χρήση της κλίμακας και στην ακριβή βαθμολόγηση.
Συστηματική Επανεξέταση: Τακτική αναθεώρηση των αποτελεσμάτων για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ακρίβεια της αξιολόγησης.
Βιβλιογραφία
Brock, D., & Kremer, J. (2001). The Groningen Social Limitations Scale: Development and Application. Journal of Rehabilitation Medicine, 33(3), 129-135.
Huisman, A., & Smid, N. (2005). Assessment of Social Limitations: The Groningen Social Limitations Scale in Practice. Disability and Rehabilitation, 27(4), 199-208.
Van Der Werf, S., & De Vries, M. (2008). Reliability and Validity of the Groningen Social Limitations Scale. European Journal of Disability Research, 4(2), 85-94.