Ερωτηματολόγιο χειρισμού εκφοβισμού [HBQ-22]

 

Ανάλυση

Το Ερωτηματολόγιο Διαχείρισης Σχολικού Εκφοβισμού (Handling Bullying Questionnaire – HBQ) είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις στρατηγικές και τις αντιδράσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα για να διαχειριστούν καταστάσεις εκφοβισμού, κυρίως στο σχολικό περιβάλλον. Το HBQ στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την αντίληψη, τις αντιδράσεις και τις στρατηγικές παρέμβασης σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του HBQ είναι να αναλύσει πώς τα άτομα (μαθητές, γονείς, δάσκαλοι) αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται καταστάσεις εκφοβισμού. Το εργαλείο εστιάζει:

Στρατηγικές Διαχείρισης: Τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να αντιμετωπίσουν ή να αποτρέψουν περιστατικά εκφοβισμού.

Επίπεδο Αντίληψης: Το πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες τον εκφοβισμό και τις συνέπειές του.

Αντίκτυπος: Πώς οι αντιδράσεις και οι στρατηγικές διαχείρισης επηρεάζουν τα θύματα και τους θύτες του εκφοβισμού.

 

Βαθμονόμηση

Το HBQ συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά ερωτήσεων που καλύπτουν διάφορες πτυχές της διαχείρισης του εκφοβισμού:

Στρατηγικές Αντιμετώπισης: Ερωτήσεις που εξετάζουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή ή την παρέμβαση σε περιστατικά εκφοβισμού.

Αντίληψη Εκφοβισμού: Ερωτήσεις που αξιολογούν την αντίληψη του εκφοβισμού και την κατανόηση του πώς επηρεάζει τα άτομα.

Αποτελεσματικότητα Παρεμβάσεων: Ερωτήσεις που αναλύουν την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται και την επίδρασή τους στην κατάσταση.

Η βαθμονόμηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση των απαντήσεων σύμφωνα με την κλίμακα Likert ή άλλες μεθόδους βαθμολόγησης για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών διαχείρισης και η αντίληψη των συμμετεχόντων για τον εκφοβισμό.

 

Βιβλιογραφία

Rigby, K. (2002). New Perspectives on Bullying. Jessica Kingsley Publishers.

Olweus, D. (1993). Bullying at School: What We Know and What We Can Do. Blackwell Publishing.

Smith, P. K., & Sharp, S. (1994). School Bullying: Insights and Perspectives. Routledge.

Espelage, D. L., & Swearer, S. M. (2004). Bullying in American Schools: A Social-Ecological Perspective on Prevention and Intervention. Lawrence Erlbaum Associates.

Hawkins, D. L., Pepler, D., & Craig, W. M. (2001). Naturalistic Observations of Peer Interactions in School: The Role of Bullying. Social Development, 10(1), 68-83.