Ερωτηματολόγιο χειρισμού εκφοβισμού [HBQ-22]
Ανάλυση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του HBQ περιλαμβάνει την εξέταση των απαντήσεων των συμμετεχόντων και τη χρήση στατιστικών μεθόδων για να εντοπιστούν πρότυπα και τάσεις. Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις κωδικοποιούνται και αναλύονται ποσοτικά για να προσδιοριστεί η συχνότητα και η ένταση των αντιδράσεων και των στρατηγικών αντιμετώπισης. Μέσω της ανάλυσης, είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων σε διαφορετικούς τύπους αντιμετώπισης και η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις αντιδράσεις τους.
Στόχος
Ο βασικός στόχος του HBQ είναι να παρέχει μια αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση των στρατηγικών που χρησιμοποιούν τα άτομα για να διαχειριστούν τον εκφοβισμό. Με τη χρήση του ερωτηματολογίου, ερευνητές και επαγγελματίες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις διάφορες αντιδράσεις στον εκφοβισμό και να αναπτύξουν παρεμβάσεις που να βοηθούν τα θύματα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις καταστάσεις εκφοβισμού. Επιπλέον, το HBQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των πολιτικών κατά του εκφοβισμού.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του HBQ πραγματοποιείται μέσω της αξιολόγησης των απαντήσεων των συμμετεχόντων με τη χρήση μιας κλίμακας Likert, όπου κάθε απάντηση αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο βαθμό έντασης ή συμφωνίας με τη δήλωση. Οι απαντήσεις συνοψίζονται και βαθμολογούνται για να παρέχουν μια συνολική εκτίμηση της στρατηγικής αντιμετώπισης του εκφοβισμού. Η διαδικασία βαθμονόμησης περιλαμβάνει επίσης την επαλήθευση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου μέσω ψυχομετρικών αναλύσεων.
Βιβλιογραφία
Rigby‚ K. (2006). Handling Bullying Questionnaire. Retrieved from http://www.kenrigby.net/
Rigby‚ K & Bauman‚ S (2007) What teachers think should be done about cases of bullying. Professional Educator‚ ACER‚ Melbourne.
Bauman‚ Sheri.‚ Rigby‚ Ken & Hoppa‚ Kathleen. (2008). US teachers’ and school counsellors’ strategies for handling school bullying incidents. Educational Psychology‚ 28(7)‚ 837-856