Ευτυχία- Παιδιά και Κλίμακα Γάμου

 

Περιγραφή

Η “Happiness- Children and Marriage Scale” (HCMS) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί την ικανοποίηση και την ευτυχία που σχετίζεται με τα παιδιά και τον γάμο. Η κλίμακα εξετάζει πόσο ευτυχισμένα αισθάνονται τα άτομα σε σχέση με την οικογενειακή τους ζωή, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δυναμική μεταξύ γάμου και ανατροφής των παιδιών. Περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν τη γενική ικανοποίηση από τη γονική εμπειρία, τις σχέσεις με τον/την σύζυγο, και την επίδραση αυτών των παραμέτρων στην ευημερία και την ευτυχία του ατόμου.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της HCMS είναι να:
Αξιολογήσει την ικανοποίηση και την ευτυχία που σχετίζεται με τη γονική εμπειρία και τον γάμο.
Μετρήσει την επίδραση των σχέσεων με τα παιδιά και τον/την σύζυγο στην γενική ευημερία και ευτυχία.
Εξετάσει πώς οι διάφορες πτυχές της οικογενειακής ζωής συνδέονται με την προσωπική ικανοποίηση και την ψυχική υγεία.
Εντοπίσει περιοχές που μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση για τη βελτίωση της οικογενειακής δυναμικής και της προσωπικής ευτυχίας.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της HCMS περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία: Χρησιμοποιείται το Cronbach’s alpha για την αξιολόγηση της εσωτερικής συνοχής της κλίμακας. Υψηλές τιμές του Cronbach’s alpha υποδηλώνουν αξιόπιστες και συνεπείς μετρήσεις της ευτυχίας και της ικανοποίησης από την οικογενειακή ζωή.
Ανάλυση Παραγόντων: Εφαρμόζεται για την επιβεβαίωση της δομικής εγκυρότητας της κλίμακας και την αναγνώριση των βασικών διαστάσεων της ευτυχίας που σχετίζεται με τα παιδιά και τον γάμο. Αυτή η ανάλυση βοηθά στην κατανόηση των κύριων παραγόντων που συνθέτουν την ευτυχία στην οικογενειακή ζωή.
Συσχετίσεις: Εξετάζονται οι σχέσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της HCMS και άλλων ψυχολογικών μεταβλητών, όπως η αυτοεκτίμηση, η ψυχική υγεία και η γενική ικανοποίηση από τη ζωή, για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της οικογενειακής ζωής στην ευημερία.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της HCMS πραγματοποιείται συνήθως με τη χρήση κλίμακας Likert 5 βαθμίδων ή 7 βαθμίδων, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν τη συμφωνία τους με διάφορες δηλώσεις σχετικές με την ευτυχία και την ικανοποίηση από την οικογενειακή ζωή. Οι συνολικές βαθμολογίες προκύπτουν από την προσθήκη των βαθμολογιών των ερωτήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία.

Βιβλιογραφία

Diener, E. (1984). Subjective well-being. Psychological Bulletin, 95(3), 542-575.
Ryff, C. D., & Singer, B. (2000). “Interpersonal Flourishing: A Positive Health Agenda for the New Millennium.” Personality and Social Psychology Review, 4(1), 30-44.
Kasser, T., & Ryan, R. M. (1996). “Further examining the American dream: Differential endorsement of personal and collective goals.” Personality and Social Psychology Bulletin, 22(3), 280-287.
Amato, P. R. (2000). “The consequences of divorce for adults and children.” Journal of Marriage and Family, 62(4), 1269-1287.
Eid, M., & Diener, E. (2004). “Subjective well-being and fulfillment.” In: C. Peterson & M. Seligman (Eds.), Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification (pp. 121-137). Oxford University Press.