Ερωτηματολόγιο Αναπηρίας Κεφαλαλγίας Henry Ford [HFHDI-25]

 

Ανάλυση

Το Henry Ford Headache Disability Inventory (HHDI) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρήσει την αναπηρία που προκαλείται από την κεφαλαλγία στις καθημερινές δραστηριότητες και τη γενική λειτουργικότητα των ατόμων. Αναπτύχθηκε από τον Henry Ford Health System για να παρέχει κλινικούς και ερευνητικούς τρόπους για την αξιολόγηση της επίδρασης της κεφαλαλγίας στη ζωή των ασθενών.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του HHDI είναι να αξιολογήσει την έκταση της αναπηρίας που προκαλείται από τις κεφαλαλγίες και να παρακολουθήσει την επίδραση της θεραπείας στις καθημερινές λειτουργίες των ασθενών. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της αναπηρίας λόγω κεφαλαλγίας και για τη βελτίωση της κλινικής διαχείρισης και παρέμβασης.

 

Βαθμονόμηση

Το HHDI περιλαμβάνει 25 δηλώσεις που αξιολογούν την αναπηρία λόγω κεφαλαλγίας σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής. Οι δηλώσεις καλύπτουν πτυχές όπως η ικανότητα εργασίας, οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι προσωπικές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες βαθμολογούν κάθε δήλωση σε μια κλίμακα Likert 5 βαθμίδων, από 0 (καθόλου) έως 4 (πολύ).

Οι 25 δηλώσεις χωρίζονται σε τρεις υποκλίμακες:

Δραστηριότητες Εργασίας (Work Activities): Επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται ή να διατηρεί την επαγγελματική του ζωή.

Κοινωνικές Δραστηριότητες (Social Activities): Επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες και σχέσεις.

Προσωπικές Δραστηριότητες (Personal Activities): Επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές προσωπικές δραστηριότητες.

Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών των επιμέρους δηλώσεων για κάθε κατηγορία, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη αναπηρία λόγω κεφαλαλγίας.

 

Βιβλιογραφία

Lipton, R. B., & Scher, A. I. (1997). The Henry Ford Headache Disability Inventory: A new instrument for assessing headache-related disability. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 37(4), 216-221.

Steiner, T. J., & Stovner, L. J. (2006). The prevalence and treatment of headache in Europe. European Journal of Neurology, 13(9), 973-983.

Bigal, M. E., & Lipton, R. B. (2009). Epidemiology and impact of chronic migraine. Current Neurology and Neuroscience Reports, 9(1), 95-102.

Burch, R. C., Loder, E., & Robblee, J. A. (2015). The epidemiology of headache and migraine. Current Treatment Options in Neurology, 17(6), 1-15.

Penzien, D. B., & Rains, J. C. (2005). Headache Disability Index: A review of its development, applications, and psychometric properties. Headache, 45(4), 387-396.