Κλίμακα αξιολόγησης κοινωνικής αναπροσαρμογής Holmes-Rahe [HRRSRS-36]

 

 

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων από την HRSRRS περιλαμβάνει την καταγραφή και την αξιολόγηση των γεγονότων ζωής που έχουν βιώσει τα άτομα και την εκτίμηση της συνολικής βαθμολογίας στρες. Υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες υποδηλώνουν υψηλότερο επίπεδο στρες και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Η ανάλυση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συσχέτιση των συνολικών βαθμολογιών με διάφορες μεταβλητές, όπως η φυσική και ψυχική υγεία, για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση του στρες στην ευημερία των ατόμων.

 

Στόχος

 

Ο στόχος της HRSRRS είναι να παρέχει έναν αντικειμενικό τρόπο μέτρησης του στρες που προκαλείται από σημαντικά γεγονότα ζωής και να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται συχνά στην έρευνα και την κλινική πρακτική για να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και να αναπτύξει παρεμβάσεις για τη διαχείριση του στρες. Η κατανόηση του αντίκτυπου των γεγονότων ζωής μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να παρέχουν στοχευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της HRSRRS πραγματοποιείται μέσω ερευνών που αξιολογούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του εργαλείου. Οι αρχικές μελέτες από τους Holmes και Rahe περιελάμβαναν τη συλλογή δεδομένων από μεγάλους πληθυσμούς για να προσδιοριστεί η μέση βαθμολογία για κάθε γεγονός ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς και πολιτισμικά πλαίσια, προσαρμόζοντας τις μονάδες αλλαγής ζωής ανάλογα με τις πολιτισμικές διαφορές και τις αλλαγές στις κοινωνικές δομές.

 

Βιβλιογραφία

 

Holmes, T. H., & Rahe, R. H. (1967). The Social Readjustment Rating Scale. Journal of Psychosomatic Research, 11(2), 213-218.
Rahe, R. H., Mahan, J. L., & Arthur, R. J. (1970). Prediction of near-future health change from subjects’ preceding life changes. Journal of Psychosomatic Research, 14(4), 401-406.
Rahe, R. H., & Arthur, R. J. (1978). Life change and illness studies: Past history and future directions. Journal of Human Stress, 4(1), 3-15.
Scully, J. A., Tosi, H., & Banning, K. (2000). Life event checklists: Revisiting the social readjustment rating scale after 30 years. Educational and Psychological Measurement, 60(6), 864-876.
Miller, M. A., & Rahe, R. H. (1997). Life changes scaling for the 1990s. Journal of Psychosomatic Research, 43(3), 279-292.