Κλίμακα Αξιολόγησης Κοινωνικής Επαναρύθμισης Holmes-Rahe (SRRS)
Η Holmes-Rahe Social Readjustment Rating Scale (SRRS) είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για να μετρήσει το επίπεδο κοινωνικής επαναρύθμισης που προκύπτει από σημαντικά γεγονότα ζωής και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Δημιουργήθηκε από τους Thomas Holmes και Richard Rahe το 1967 και έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την επίδραση των γεγονότων ζωής στην ψυχική και σωματική υγεία.
Περιγραφή
Η κλίμακα περιλαμβάνει μια λίστα με 43 γεγονότα ζωής που θεωρούνται αγχωτικά, όπως η απώλεια εργασίας, ο θάνατος ενός κοντινού ατόμου, ή η μετακόμιση. Κάθε γεγονός έχει μια συγκεκριμένη βαθμολογία, γνωστή ως “μοναδική μονάδα”. Οι συμμετέχοντες αξιολογούν ποια από αυτά τα γεγονότα έχουν συμβεί στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς και συγκεντρώνουν τις συνολικές μονάδες για να προσδιορίσουν το συνολικό επίπεδο επαναρύθμισης.
Ανάλυση
Η ανάλυση του SRRS περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Συλλογή Δεδομένων: Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο SRRS, επιλέγοντας γεγονότα ζωής που έχουν βιώσει κατά την τελευταία χρονιά.
Βαθμολόγηση: Κάθε γεγονός έχει μια βαθμολογία. Οι συμμετέχοντες προσθέτουν τις βαθμολογίες των γεγονότων που έχουν βιώσει για να υπολογίσουν το συνολικό σκορ τους.
Ερμηνεία Αποτελεσμάτων: Το συνολικό σκορ αξιολογείται για να προσδιοριστεί το επίπεδο κοινωνικής επαναρύθμισης. Υψηλότερα σκορ συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ψυχικών ή σωματικών προβλημάτων υγείας.
Στόχος
Ο στόχος του SRRS είναι να:
Μετρήσει την Κοινωνική Επαναρύθμιση: Να αξιολογήσει το επίπεδο κοινωνικής επαναρύθμισης που προκαλείται από σημαντικά γεγονότα ζωής.
Αξιολογήσει Κίνδυνο Υγείας: Να προσδιορίσει την πιθανότητα ανάπτυξης ψυχικών ή σωματικών προβλημάτων υγείας ως αποτέλεσμα των γεγονότων ζωής.
Υποστηρίξει Παρεμβάσεις: Να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης του άγχους και της υγείας.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του SRRS περιλαμβάνει:
Καθορισμός Κριτηρίων: Καθορισμός των γεγονότων ζωής και των σχετικών βαθμολογιών τους, βασισμένων σε έρευνες και κλινικές μελέτες.
Εκπαίδευση Χρηστών: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη σωστή χρήση της κλίμακας και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Συστηματική Επανεξέταση: Τακτική αναθεώρηση και επικαιροποίηση της κλίμακας για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της.
Βιβλιογραφία
Holmes, T. H., & Rahe, R. H. (1967). The Social Readjustment Rating Scale. Journal of Psychosomatic Research, 11(2), 213-218.
Rahe, R. H., & Arthur, R. J. (1978). Life Change and Illness Studies: What We Have Learned. Journal of Psychosomatic Research, 22(1), 93-107.
Garrity, T. F., & Hays, R. D. (1990). The Effect of Life Change on Health: A Meta-Analysis. Health Psychology, 9(4), 348-357.