Κλίμακα Εκφοβισμού Illinois

 

Περιγραφή

Το Illinois Bully Scale (IBS) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που αναπτύχθηκε για να μετρήσει τη συχνότητα και την ένταση της σχολικής εκφοβιστικής συμπεριφοράς (bullying). Αναπτύχθηκε από τον Dr. Dorothy Espelage και τους συνεργάτες της και είναι σχεδιασμένο για να αξιολογήσει τη συμπεριφορά εκφοβισμού τόσο από πλευράς των θυμάτων όσο και των θυτών, καθώς και να κατανοήσει τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εκφοβιστική συμπεριφορά.

 

Ανάλυση

Το Illinois Bully Scale περιλαμβάνει ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές της εκφοβιστικής συμπεριφοράς:

Συχνότητα Εκφοβισμού: Μετρά τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού σε σχολικές ή κοινωνικές ρυθμίσεις.
Τύποι Εκφοβισμού: Εξετάζει διαφορετικούς τύπους εκφοβιστικής συμπεριφοράς, όπως φυσική βία, λεκτική επιθετικότητα και κοινωνική απομόνωση.
Αντίκτυποι στο Θύμα: Αξιολογεί τον αντίκτυπο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών και συναισθηματικών επιπτώσεων.
Συμπεριφορές Θύτη: Εξετάζει τις συμπεριφορές των θυτών, συμπεριλαμβανομένων των αιτίων και των κινήτρων πίσω από την εκφοβιστική τους συμπεριφορά.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει την υπολογισμό των βαθμολογιών για κάθε τομέα και την ερμηνεία των δεδομένων σε σχέση με την εκφοβιστική συμπεριφορά.

 

Στόχος

Ο στόχος του Illinois Bully Scale είναι:

Αξιολόγηση Συμπεριφορών Εκφοβισμού: Να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις συμπεριφορές εκφοβισμού στον σχολικό ή κοινωνικό χώρο.
Κατανόηση Συνθηκών και Αιτίων: Να κατανοήσει τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εκφοβιστική συμπεριφορά.
Καθοδήγηση Παρεμβάσεων: Να παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών παρέμβασης και πρόληψης του εκφοβισμού.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του Illinois Bully Scale περιλαμβάνει:

Συνολική Βαθμολογία: Υπολογισμός της συνολικής βαθμολογίας από τις διάφορες κλίμακες του ερωτηματολογίου. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερη παρουσία εκφοβιστικής συμπεριφοράς.
Κατηγορίες Σοβαρότητας: Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει κατηγορίες σοβαρότητας για να καθοριστεί το επίπεδο του εκφοβισμού και η ανάγκη παρέμβασης.

 

Βιβλιογραφία

Espelage, D. L., & Swearer, S. M. (2003). Research on school bullying and victimization: What have we learned and where do we go from here?. School Psychology Review, 32(3), 365-383.
Espelage, D. L., & Holt, M. (2001). Bullying and victimization during early adolescence: Peer influences and psychosocial correlates. Journal of Emotional Abuse, 1(2), 17-43.
Espelage, D. L., & Hong, J. S. (2017). Bullying in middle school: Current status and future directions. The Journal of School Health, 87(8), 601-607.