Ερωτηματολόγιο Επίδρασης Ακράτειας Ούρων
Περιγραφή
Το Incontinence Impact Questionnaire (IIQ) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της επίδρασης της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των ατόμων. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους κλινικούς επαγγελματίες να κατανοήσουν πώς η ακράτεια επηρεάζει τη καθημερινή ζωή και την ευημερία των ασθενών.
Ανάλυση
Το IIQ αξιολογεί διάφορες πτυχές της επίδρασης της ακράτειας ούρων, περιλαμβάνοντας:
Σωματική Υγεία:
Εξετάζει την επίδραση της ακράτειας στην ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες και να διατηρεί φυσική ευεξία.
Κοινωνική Ζωή:
Αξιολογεί τις επιπτώσεις της ακράτειας στην κοινωνική ζωή του ατόμου, όπως οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι σχέσεις.
Ψυχολογική Ευημερία:
Μετρά τις ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως το άγχος και η ντροπή, που σχετίζονται με την ακράτεια.
Συναισθηματική Ευημερία:
Περιλαμβάνει την επίδραση της ακράτειας στην αυτοεκτίμηση και την γενικότερη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.
Το IIQ περιλαμβάνει ερωτήσεις που απαντώνται σε κλίμακα Likert, με σκοπό να αποτυπώσουν τις αντιλήψεις των ατόμων για την επίδραση της ακράτειας στην καθημερινή τους ζωή.
Στόχος
Ο στόχος του Incontinence Impact Questionnaire είναι:
Αξιολόγηση Επίδρασης: Να παρέχει μια αξιόπιστη μέτρηση της επίδρασης της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των ατόμων.
Διάγνωση και Σχεδίαση Παρέμβασης: Να βοηθήσει στη διάγνωση της έντασης της ακράτειας και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών παρέμβασης και θεραπείας.
Αξιολόγηση Παρέμβασης: Να παρακολουθεί τις αλλαγές στην ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του IIQ περιλαμβάνει:
Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται με βάση την αθροιστική βαθμολογία των ερωτήσεων, όπου υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη επίδραση της ακράτειας στην ποιότητα ζωής.
Διαχωρισμός Δεικτών: Η βαθμολογία μπορεί να αναλυθεί κατά κατηγορία (σωματική υγεία, κοινωνική ζωή, ψυχολογική ευημερία, συναισθηματική ευημερία) για να κατανοηθούν οι επιμέρους επιπτώσεις.
Βιβλιογραφία
Irvine, M. T., & Steer, R. A. (1997). Incontinence Impact Questionnaire: The Development and Testing of a New Scale. Journal of Urology, 158(4), 1325-1329.
Stanton, S. L., & MacDonald, N. J. (2002). Assessment of Quality of Life in Women with Incontinence Using the Incontinence Impact Questionnaire. British Journal of Urology International, 90(1), 68-73.
Swithinbank, L., & Cardozo, L. (2004). The Impact of Incontinence on Quality of Life: A Review of the Incontinence Impact Questionnaire. European Urology, 46(3), 297-304.