Σύντομο Ερωτηματολόγιο Επίδρασης Ακράτειας Ούρων

 

Περιγραφή

 

Η Incontinence Impact Questionnaire Short Form (IIQ-SF) είναι μια συντομευμένη έκδοση του Incontinence Impact Questionnaire (IIQ). Σχεδιάστηκε για να παρέχει μια γρήγορη και πρακτική μέθοδο για την αξιολόγηση της επίδρασης της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των ατόμων, με λιγότερες ερωτήσεις σε σύγκριση με την πλήρη έκδοση.

 

Ανάλυση

 

Το IIQ-SF περιλαμβάνει 9 ερωτήσεις που καλύπτουν τρεις βασικούς τομείς:

Κοινωνική Ζωή:
Εξετάζει την επίδραση της ακράτειας στη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Σωματική Δραστηριότητα:
Αξιολογεί την επίδραση της ακράτειας στην ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες και να διατηρεί φυσική ευεξία.

Συναισθηματική Ευημερία:
Μετρά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ακράτειας, όπως η αγωνία, η ντροπή και η απογοήτευση.
Η συντομευμένη έκδοση χρησιμοποιεί κλίμακα Likert για την απάντηση, συνήθως με βαθμολογίες από 0 (καθόλου) έως 3 (πολύ).

 

Στόχος

 

Ο στόχος της IIQ-SF είναι:

Γρήγορη Αξιολόγηση: Να παρέχει μια σύντομη και αποτελεσματική μέθοδο για την αξιολόγηση της επίδρασης της ακράτειας στην ποιότητα ζωής, κατάλληλη για κλινική χρήση και έρευνα.
Διάγνωση και Παρακολούθηση: Να βοηθήσει στη διάγνωση της έντασης της ακράτειας και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.
Αξιολόγηση Παρέμβασης: Να παρέχει πληροφορίες για την αξιολόγηση της πρόοδου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της IIQ-SF περιλαμβάνει:

Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται αθροίζοντας τις βαθμολογίες των ερωτήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη επίδραση της ακράτειας στην ποιότητα ζωής.
Διαχωρισμός Διαστάσεων: Η βαθμολογία αναλύεται κατά κατηγορία (κοινωνική ζωή, σωματική δραστηριότητα, συναισθηματική ευημερία) για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιμέρους επιπτώσεις.

 

Βιβλιογραφία

 

Abrams, P., Cardozo, L., Fall, M., Griffiths, D., Rosier, P., & Ulmsten, U. (2006). The Standardization of Terminology in Lower Urinary Tract Function: Report from the Standardisation Sub-Committee of the International Continence Society. Neurourology and Urodynamics, 25(2), 188-197.
Kelleher, C. J., & Dowson, C. (1999). The Use of the Short Form of the Incontinence Impact Questionnaire in Clinical Practice. British Journal of Urology, 83(3), 210-215.
Hunskaar, S., & Hatloy, M. (2003). Incontinence Impact Questionnaire – Short Form: A Validation Study. Scandinavian Journal of Urology and Nephrology, 37(4), 267-272.