Είσοδοι στο Πολιτικό Σύστημα [ITTPS-44]
Ανάλυση
Τα εισαγωγικά στοιχεία ενός ερωτηματολογίου για το πολιτικό σύστημα παρέχουν μια δομημένη βάση για την ανάλυση των πολιτικών φαινομένων και συμπεριφορών. Αυτά τα στοιχεία συνήθως περιλαμβάνουν δημογραφικές πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές προτιμήσεις και στάσεις, όπως η κομματική ταυτότητα, οι απόψεις για τα βασικά πολιτικά ζητήματα και η συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων επιτρέπει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διάφορες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα. Για παράδειγμα, η ηλικία και η μορφωτική κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές προτιμήσεις και τη συμμετοχή σε εκλογές ή διαμαρτυρίες. Επιπλέον, η ανάλυση των κομματικών ταυτοτήτων μπορεί να αποκαλύψει τις τάσεις και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, ενώ οι απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα παρέχουν ενδείξεις για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η πολιτική ατζέντα στο μέλλον.
Στόχος
Ο στόχος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου είναι να κατανοήσει σε βάθος τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των πολιτών απέναντι στη πολιτική και τις θεσμούς της. Μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων από διάφορες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, επιδιώκεται η αποτύπωση των τάσεων και των αλλαγών στις πολιτικές προτιμήσεις, η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την πολιτική συμμετοχή και η κατανόηση των αναγκών και των ανησυχιών των πολιτών. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές και τους πολιτικούς αναλυτές να προτείνουν μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν τη δημοκρατική διαδικασία, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών θεσμών και θα ενθαρρύνουν την ενεργή και ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή. Εν τέλει, στόχος είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, αντιπροσωπευτικού και αποτελεσματικού πολιτικού συστήματος.
Βαθμονόμηση
Το ερωτηματολόγιο ITTPS-44 αποτελείται από 44 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής:
1. Πράγματα που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να κάνει η κυβέρνηση.
2. Πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει σημαντική ευθύνη να κάνει.
3. Πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει κάποια ευθύνη να κάνει.
4. Πράγματα που πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιχειρήσει να κάνει καθόλου.
Βιβλιογραφία
Milbrath ‚ L. W. (1968). The nature of political beliefs and the relationship of the individual to the government. The American Behavioral Scientist. 12(2)‚ 28-36.
Robinson‚ John P.‚ Shaver‚ Phillip R. (1969). Measures of Political Attitudes. Institute for Social Research‚ University of Michigan/. Ann Arbor‚ Michigan
Milbrath‚ Lester W. Goel‚ Madan Lal‚ (1977). Political Participation: How and why Do People Get Involved in Politics?. Second edition. Boston: University Press of America‚ Inc.