Ερωτηματολόγιο Αρχικής Αξιολόγησης – Ειδικό για τη Νόσο του Πάρκινσον

Περιγραφή

 

Το Intake Questionnaire – Parkinson-specific είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να συλλέξει βασικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον κατά την αρχική αξιολόγηση. Το ερωτηματολόγιο αυτό εστιάζει σε θέματα που είναι ειδικά για τη νόσο του Πάρκινσον και περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

 

Ανάλυση

 

Το Intake Questionnaire – Parkinson-specific περιλαμβάνει διάφορες ενότητες που καλύπτουν:

Συμπτώματα Νόσου του Πάρκινσον:
Ερωτήσεις για τα κύρια συμπτώματα της νόσου, όπως τρόμος, ακαμψία, βραδυκινησία (αργή κίνηση) και προβλήματα με την ισορροπία.
Καθημερινές Δραστηριότητες:
Ερωτήσεις που αξιολογούν τις δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες και την επίδραση της νόσου στην ποιότητα ζωής του ατόμου.
Αντιμετώπιση Συμπτωμάτων:
Ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, όπως φάρμακα, φυσικοθεραπεία και άλλες παρεμβάσεις.
Ψυχολογική Κατάσταση:
Εξετάζει την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του Intake Questionnaire – Parkinson-specific είναι:

Αρχική Αξιολόγηση: Να παρέχει μια ολοκληρωμένη αρχική αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον.
Κατανόηση Συμπτωμάτων: Να εντοπίσει τα κυριότερα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής.
Προγραμματισμός Θεραπείας: Να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας και υποστήριξης, βασισμένο στις ανάγκες του ασθενούς.
Παρακολούθηση Προόδου: Να χρησιμεύσει ως βάση για την παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του Intake Questionnaire – Parkinson-specific περιλαμβάνει:

Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Κατηγορίες Συμπτωμάτων: Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες όπως συμπτώματα κινητικότητας, καθημερινές δραστηριότητες και ψυχολογική κατάσταση.

 

Βιβλιογραφία

 

Schapira, A. H. V. (2009). Parkinson’s Disease: Clinical Features and Diagnosis. In J. E. Hardy & M. A. Riley (Eds.), Parkinson’s Disease (pp. 1-12). Elsevier.
Koller, W. C., & Vetlesen, J. (1997). Assessment of Parkinson’s Disease: Clinical and Research Tools. Movement Disorders, 12(3), 485-497.
Fahn, S., & Parkinson Study Group (2004). Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS): An Update. Movement Disorders, 19(2), 195-198.