Κλίμακα Διανοητικής Πεποίθησης

 

Περιγραφή

 

Το Intellectual Conviction Scale (ICS) είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να μετρήσει το επίπεδο των διανοητικών πεποιθήσεων ή της διανοητικής αφοσίωσης ενός ατόμου σε συγκεκριμένες ιδέες ή θεωρίες. Αναπτύχθηκε με σκοπό να αξιολογήσει την ένταση και την επίδραση των πεποιθήσεων σε διάφορους τομείς, όπως η αυτοπεποίθηση, η αφοσίωση σε προσωπικά ή επαγγελματικά ιδανικά, και η προθυμία να υπερασπιστεί κανείς τις ιδέες του.

 

Ανάλυση

 

Η κλίμακα Intellectual Conviction Scale συνήθως περιλαμβάνει ερωτήσεις που αξιολογούν:

Επίπεδο Πειθούς: Το βαθμό στον οποίο το άτομο είναι πεπεισμένο για τις διανοητικές του θέσεις και ιδέες.
Σταθερότητα Απόψεων: Πόσο σταθερές και αμετάβλητες είναι οι πεποιθήσεις του ατόμου.
Εκδήλωση Πιστεύω: Πώς οι πεποιθήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση με άλλους.
Οι ερωτήσεις απαντώνται συνήθως σε κλίμακα Likert (π.χ., από “Συμφωνώ πλήρως” έως “Διαφωνώ πλήρως”) και οι βαθμολογίες υπολογίζονται για να προσδιοριστεί το επίπεδο διανοητικής αφοσίωσης.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του Intellectual Conviction Scale είναι:

Αξιολόγηση Πιστεύω: Να προσδιορίσει το επίπεδο διανοητικής αφοσίωσης και πειθούς ενός ατόμου για συγκεκριμένες ιδέες ή θεωρίες.
Κατανόηση Επιρροής: Να κατανοήσει πώς οι διανοητικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις.
Καθοδήγηση Παρεμβάσεων: Να παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης ή ανάπτυξης προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του Intellectual Conviction Scale περιλαμβάνει:

Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται αθροίζοντας τις βαθμολογίες από τις ερωτήσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη αφοσίωση στις διανοητικές πεποιθήσεις.
Κατηγορίες Ενδείξεων: Ανάλυση των αποτελεσμάτων σε κατηγορίες που περιγράφουν διάφορους βαθμούς αφοσίωσης και πειθούς.

 

Βιβλιογραφία

 

Kivetz, R., & Simonson, I. (2003). The effect of inconsistent preferences on the evaluation of alternatives. Journal of Marketing Research, 40(4), 369-380.
Kruglanski, A. W., & Webster, D. M. (1996). Motivated closing of the mind: “Seizing” and “freezing”. Psychological Review, 103(2), 263-283.