Περιγραφή

Το “Interpersonal Power Inventory” (IPI) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις διάφορες διαστάσεις της διαπροσωπικής δύναμης και επιρροής που ένα άτομο έχει ή επιθυμεί να έχει στις σχέσεις του με άλλους. Το IPI εστιάζει σε τομείς όπως η εξουσία, η επιρροή, η ικανότητα να επηρεάζεις συμπεριφορές και αποφάσεις, και η χρήση της δύναμης σε διάφορα κοινωνικά και επαγγελματικά πλαίσια.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της IPI είναι να:
Μετρήσει τις αντιλήψεις των ατόμων για την προσωπική τους δύναμη και επιρροή. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τους άλλους και να ελέγχουν καταστάσεις.
Αναλύσει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να ασκήσουν δύναμη και επιρροή. Η IPI ενδέχεται να αξιολογεί στρατηγικές όπως η πειθώ, η ποινή, η ανταμοιβή, και η επιβολή.
Εξετάσει πώς η δύναμη επηρεάζει τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις. Εστιάζει στο πώς η δύναμη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των σχέσεων.
Διερευνήσει τις διαφορές στη χρήση της δύναμης σε διάφορα κοινωνικά και επαγγελματικά πλαίσια. Η κλίμακα μπορεί να αναλύει πώς η δύναμη χρησιμοποιείται διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της IPI περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία: Εξετάζεται η εσωτερική συνοχή της κλίμακας χρησιμοποιώντας δείκτες όπως το Cronbach’s alpha. Υψηλές τιμές υποδεικνύουν αξιόπιστη μέτρηση των διαστάσεων της διαπροσωπικής δύναμης.
Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη δομική εγκυρότητα της κλίμακας και να αναγνωρίσει τις βασικές διαστάσεις της δύναμης και επιρροής.
Συσχετίσεις: Εξετάζονται οι συσχετίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της IPI και άλλων μεταβλητών όπως η ικανοποίηση από τις σχέσεις, η επαγγελματική επιτυχία, και η προσωπική αυτοεκτίμηση.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της IPI περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση κλιμάκων Likert 5 ή 7 βαθμίδων, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν την ικανότητά τους να ασκούν δύναμη και επιρροή. Οι συνολικές βαθμολογίες προκύπτουν από την προσθήκη των βαθμολογιών των ερωτήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη ικανότητα ή επιθυμία για άσκηση διαπροσωπικής δύναμης.

Βιβλιογραφία

French, J. R. P., & Raven, B. (1959). “The bases of social power.” In D. Cartwright (Ed.), Studies in Social Power (pp. 150-167). Institute for Social Research.
Raven, B. H. (1965). “Social influence and power.” In A. G. Greenwald, T. C. Brock, & T. M. Ostrom (Eds.), Psychological Foundations of Attitudes (pp. 371-382). Academic Press.
Hollander, E. P. (1964). Legitimacy and Power in Organizations. Administrative Science Quarterly, 9(3), 258-279.
Power, C. R., & McCormick, D. W. (2008). “The role of power in interpersonal interactions.” Journal of Social and Personal Relationships, 25(6), 789-802.
Keltner, D., Gruenfeld, D. H., & Anderson, C. (2003). “Power, approach, and inhibition.” Psychological Review, 110(2), 265-284.