Ερωτηματολόγιο Αυτοαντίληψης [IOTSC]

 

Ανάλυση

 

Το Ερωτηματολόγιο Αυτοαντίληψης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και την κατανόηση της αυτοαντίληψης ενός ατόμου. Περιλαμβάνει ερωτήσεις και δηλώσεις που εξετάζουν πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως η προσωπικότητα, οι ικανότητες, οι σχέσεις, και οι αξίες. Το εργαλείο αυτό βοηθά στη διερεύνηση των αυτοαντίληψης, της αυτοεκτίμησης και των προσδοκιών των ατόμων.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του ερωτηματολογίου είναι να μετρήσει την αντίληψη που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του σε διάφορους τομείς και να κατανοήσει την επίδρασή της στη συμπεριφορά και την ψυχολογία του ατόμου.

 

Βαθμονόμηση

 

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που οι συμμετέχοντες βαθμολογούν σε μια κλίμακα Likert (από 1 – «Διαφωνώ απόλυτα» έως 5 ή 7 – «Συμφωνώ απόλυτα»). Η συνολική βαθμολογία υπολογίζεται με την άθροιση ή τη μέση τιμή των βαθμολογιών για τις επιμέρους δηλώσεις. Υψηλότερες ή χαμηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν την ισχυρή ή αδύναμη αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του.

 

Βιβλιογραφία

 

Rosenberg, M. (1965). “Society and the Adolescent Self-Image.” Princeton University Press.

Campbell, J. D., & Lavallee, L. F. (1993). “Who Am I? The Role of Self-Concept Clarity in Understanding the Self.” Social Psychology Quarterly, 56(3), 146-157.

Tafarodi, R. W., & Milne, A. B. (2002). “Self-Esteem and Self-Concept Clarity: Distinct Constructs or Overlapping Phenomena?” Journal of Personality, 70(2), 106-118.

Marcus, H., & Kitayama, S. (1991). “Culture and the Self: Implications for Cognition, Emotion, and Motivation.” Psychological Review, 98(2), 224-253.

Shrauger, J. S., & Schoeneman, T. J. (1979). “Self-Views and Social Influences.” Social Psychology, 44(4), 407-420.