AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ [ΑΓΚ-42]

 

Ανάλυση Κλίμακας

Η Κλίμακα της Γενικής Απασχόλησης (Job in General Scale [JGS-42]) δημιουργήθηκε το 1988 από τους G. H. Ironson, M. T. Brannick, P.C. Smith, W. M. Gibson και K. B. Paul.

Κατασκευάστηκε ως εξέλιξη του Περιγραφικού Δείκτη Εργασίας, καθώς το θέμα της εργασιακής ικανοποίησης απασχολούσε ιδιαίτερα την ερευνητική κοινότητα και συνεπώς η ανάγκη δημιουργίας μίας παγκόσμιας κλίμακας που να αφορά τη Γενική Απασχόληση.

Στόχος Κλίμακας

Πρωταρχικός στόχος της κλίμακας JGS είναι η σύνδεση των εργαζομένων με τον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα την επιρροή της συμπεριφοράς των ανθρώπων στους οργανισμούς όπου εργάζονται και αντίστροφα.

Βαθμονόμηση Ερωτήσεων και Στατιστική Ανάλυση

Σχετικά με την δομή της κλίμακας, αναφέρεται πως αποτελείται από 42 πολύ σύντομα στοιχεία, με την κλίμακα των απαντήσεων τύπου Likert να περιέχει εξίσου σύντομες φράσεις, όπως ‘‘ναι’’ ‘‘όχι’’ και ‘‘?’’.

Προγενέστερες στατιστικές αναλύσεις έδειξαν πως ο περιορισμός της ισότητας ήταν λογικός αλλά και ότι μπορούν να δημιουργηθούν χρήσιμα μέτρα εργασιακής ικανοποίησης.

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία

Όσον αφορά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία, η αναφερθείσα κλίμακα είναι έγκυρη και αξιόπιστη, χρησιμοποιώντας τον δείκτη Cronbach με α= 0,91.

Επιτρέπει έτσι στους επαγγελματίες και τους ερευνητές, να εντοπίζουν τα προβλήματα, να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να ελέγχουν υποθέσεις.

Βιβλιογραφία

Ironson, G. H., Smith, P. C., Brannick, M. T., Gibson, W. M., & Paul, K. B. (1989). Construction of a Job in General scale: A comparison of global, composite, and specific measures. Journal of Applied psychology74(2), 193.


Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!