Κλίμακα Συναισθηματικής Ευημερίας Σχετικής με την Εργασία [JAWS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Συναισθηματικής Ευημερίας Σχετικής με την Εργασία αξιολογεί τη συναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων σε σχέση με την εργασία τους. Αυτή η κλίμακα μετρά τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, παρέχοντας μια συνολική εικόνα της συναισθηματικής ευημερίας τους στον εργασιακό χώρο.
Στόχος
Ο στόχος της κλίμακας είναι να καταγράψει και να αξιολογήσει την ένταση και τη συχνότητα των συναισθημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι λόγω της εργασίας τους. Αυτό βοηθά στην κατανόηση της συναισθηματικής διάστασης της εργασιακής εμπειρίας και στην αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα αποτελείται από δηλώσεις που περιγράφουν διάφορα θετικά και αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την εργασία, και οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια κλίμακα Likert για το πόσο συχνά βιώνουν κάθε συναίσθημα.
Βιβλιογραφία
Warr, P. (1990). The measurement of well-being and other aspects of mental health. Journal of Occupational Psychology, 63(3), 193-210.
Daniels, K. (2000). Measures of five aspects of affective well-being at work. Human Relations, 53(2), 275-294.
Van Katwyk, P. T., Fox, S., Spector, P. E., & Kelloway, E. K. (2000). Using the Job-related Affective Well-being Scale (JAWS) to investigate affective responses to work stressors. Journal of Occupational Health Psychology, 5(2), 219-230.
Watson, D., Clark, L. A., & Tellegen, A. (1988). Development and validation of brief measures of positive and negative affect: The PANAS scales. Journal of Personality and Social Psychology, 54(6), 1063-1070.
Russell, J. A. (1980). A circumplex model of affect. Journal of Personality and Social Psychology, 39(6), 1161-1178.