Κλίμακα ψυχοπάθειας αυτοαναφοράς Levenson [LSRP-26]
Ανάλυση κλίμακας
Η Levenson Self-Report Psychopathy Scale (LSRP) αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο αυτοαναφοράς σχεδιασμένο για τη μέτρηση των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών σε άτομα. Η κλίμακα διαρθρώνεται σε δύο κύριες διαστάσεις: τον Πρωτογενή και τον Δευτερογενή Ψυχοπαθητισμό. Ο Πρωτογενής Ψυχοπαθητισμός σχετίζεται με διαπροσωπικές και συναισθηματικές πτυχές, όπως η χειραγώγηση, η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι αμοραλιστικές στάσεις, αντανακλώντας χαρακτηριστικά όπως η ψυχρότητα και η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. Ο Δευτερογενής Ψυχοπαθητισμός αφορά τη συμπεριφορά και την παρορμητικότητα, περιλαμβάνοντας στοιχεία όπως η τάση για ρίσκο, η παραβατικότητα, η ανησυχία και η ευερεθιστότητα. Η κλίμακα περιλαμβάνει δηλώσεις που αξιολογούνται με βάση μια κλίμακα Likert από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 (συμφωνώ απόλυτα), επιτρέποντας στους ερωτώμενους να αξιολογήσουν την έκταση στην οποία ισχύουν για αυτούς οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Η LSRP είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη σε ερευνητικά και κλινικά πλαίσια για την αξιολόγηση των ψυχοπαθητικών τάσεων, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση και τη μελέτη των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών στον πληθυσμό.
Στόχος κλίμακας
Ο στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας είναι η αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών σε άτομα, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο αυτοαναφοράς. Η κλίμακα έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί δύο διαστάσεις του ψυχοπαθητισμού: τον Πρωτογενή Ψυχοπαθητισμό, που επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές και συναισθηματικές πτυχές, όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης και η χειραγώγηση, και τον Δευτερογενή Ψυχοπαθητισμό, που ασχολείται με τη συμπεριφορά και την παρορμητικότητα, όπως η παραβατικότητα και η τάση για ρίσκο. Μέσω της LSRP, επιδιώκεται η κατανόηση και η διάκριση των ατομικών διαφορών στον ψυχοπαθητισμό, συμβάλλοντας στην έρευνα και τη διάγνωση σε κλινικά και μη περιβάλλοντα. Επιπλέον, η κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ψυχοπαθητικών τάσεων στον γενικό πληθυσμό, καθώς και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων και θεραπειών που στοχεύουν στη μείωση αυτών των χαρακτηριστικών. Με αυτόν τον τρόπο, η LSRP παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη μελέτη και την κατανόηση των ψυχοπαθητικών συμπεριφορών και των υποκείμενων ψυχολογικών μηχανισμών τους.
Βαθμονόμηση κλίμακας
Η κλίμακα LSRP-26 αποτελείται από 26 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής:
• Διαφωνώ απόλυτα
• Διαφωνώ
• Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ
• Συμφωνώ
• Συμφωνώ απόλυτα
Βιβλιογραφία
Levenson‚ M.; Kiehl‚ K.; Fitzpatrick‚ C. (1995). “Assessing psychopathic attributes in a noninstitutionalized population”. Journal of Personality and Social Psychology‚ 68‚ 151-158.
Gaughan J. D. Miller E. T.‚ Pryor L. R. (Dec 2008). “The Levenson Self-Report Psychopathy Scale:An Examination of the Personality Traits and Disorders Associated With the LSRP Factors”. Assessment 15 (4): 450–63.
Walters‚ Glenn; Brinkley‚ Chad; Magaletta‚ Philip; Diamond‚ Pamela (2008). “Taxometric analysis of the Levenson Self-Report Psychopathy scale”. Journal of Personality Assessment.
Martin Sellbom. “Elaborating on the construct validity of the Levenson self-report psychopathy scale in incarcerated and non-incarcerated samples”.