Κλίμακα Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας του Λουξεμβούργου [LWMS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας του Λουξεμβούργου είναι σχεδιασμένη για να μετρήσει τη συχνότητα και την ένταση των περιστατικών εργασιακής παρενόχλησης που βιώνουν οι υπάλληλοι. Η κλίμακα περιλαμβάνει ερωτήσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή συμπεριφορές, όπως η εχθρική συμπεριφορά από συναδέλφους ή προϊσταμένους, οι ψυχολογικές επιθέσεις και η μη υποστήριξη από την ομάδα.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της LWMS είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τη συχνότητα και την ένταση των περιστατικών εργασιακής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα αξιολογεί διάφορες μορφές παρενόχλησης, όπως τη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση και τον αποκλεισμό. Η βαθμονόμηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση των απαντήσεων με βάση μια κλίμακα Likert, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 5 ή 1 έως 7, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολογούν την ένταση ή τη συχνότητα των περιστατικών παρενόχλησης που έχουν βιώσει.
Βιβλιογραφία
Einarsen, S., Hoel, H., Zapf, D., & Cooper, C. L. (2011). The Concept of Bullying and Harassment at Work: Theoretical Perspectives. In Bullying and Harassment in the Workplace: Developments in Theory, Research, and Practice (pp. 3-40). CRC Press.
Leymann, H. (1996). The Content and Development of Mobbing at Work. European Journal of Work and Organizational Psychology, 5(2), 165-184.
Zapf, D., & Einarsen, S. (2001). Violence and Bullying at Work: International Perspectives. Taylor & Francis.