Τροποποιημένο Ερωτηματολόγιο Αυτοεκτίμησης του Rosenberg [MSREI]

 

Ανάλυση

 

Το Τροποποιημένο Ερωτηματολόγιο Αυτοεκτίμησης του Rosenberg είναι μια παραλλαγή του αρχικού ερωτηματολογίου αυτοεκτίμησης που αναπτύχθηκε από τον Morris Rosenberg το 1965. Το αρχικό Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα εργαλεία για την αξιολόγηση της αυτοεκτίμησης, με στόχο να μετρήσει την αυτοεκτίμηση μέσω ερωτήσεων που σχετίζονται με τη γενική αίσθηση αξίας και ικανοποίησης του ατόμου με τον εαυτό του.

Η τροποποιημένη έκδοση του ερωτηματολογίου μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές ή προσθήκες στις ερωτήσεις για να αντανακλούν καλύτερα τις ανάγκες συγκεκριμένων πληθυσμών ή για να βελτιώσουν τη διαγνωστική ακρίβεια. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την αναδιατύπωση ερωτήσεων, την προσθήκη νέων ερωτήσεων, ή την τροποποίηση της κλίμακας αξιολόγησης.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του τροποποιημένου ερωτηματολογίου είναι να μετρήσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, εντοπίζοντας περιοχές όπου η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι χαμηλή και να απαιτούνται παρεμβάσεις, και να προσαρμοστεί ώστε να αντανακλά καλύτερα τις τρέχουσες θεωρίες και έρευνες στην ψυχολογία, ή να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα δείγματα πληθυσμού (π.χ., εφήβους, ενήλικες, κλπ.).

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση περιλαμβάνει την απάντηση σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση σε μια κλίμακα Likert (από «Διαφωνώ Απόλυτα» έως «Συμφωνώ Απόλυτα»).

 

Βιβλιογραφία

 

Rosenberg, M. (1965). “Society and the Adolescent Self-Image.” Princeton University Press.

Rosenberg, M. (1989). “Self-Esteem and Emotional Well-Being.” In Sociological Focus, 22(1), 77-96.

Blascovich, J., & Tomaka, J. (1991). “Measures of Self-Esteem.” In Measures of Personality and Social Psychological Attitudes, Volume 1, 115-160.

Hewitt, P. L., & Flett, G. L. (1991). “The Multidimensionality of Self-Esteem and the Measurement of Self-Esteem.” In The Self and Social Identity, 185-203.

Tafarodi, R. W., & Swann, W. B. (1996). “Self-Enhancement and Self-Consistency as Distinct Self-Processes.” Journal of Personality and Social Psychology, 71(1), 5-17.