Ερωτηματολόγιο Διάθεσης και Συναισθημάτων – Αυτοαναφορά [MFQSR-13]
Ανάλυση
Το Mood and Feelings Questionnaire-Self Report (MFQ-SR) είναι ένα εργαλείο αυτοαναφοράς που σχεδιάστηκε για να αξιολογεί τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους. Η αναφορά γίνεται από το ίδιο το άτομο και περιλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τη διάθεσή του τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ερωτήσεις αυτές καλύπτουν διάφορες πτυχές της ψυχολογικής κατάστασης, όπως η θλίψη, η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες, οι αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο, η συγκέντρωση και η αίσθηση αναξιότητας ή ενοχής.
Στόχος
Ο στόχος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου είναι η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε παιδιά και εφήβους, με σκοπό την παροχή κατάλληλης υποστήριξης και παρέμβασης. Μέσω της αυτοαναφοράς, το εργαλείο επιτρέπει στους νέους να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με τρόπο που μπορεί να μην είναι εφικτός σε άμεσες συνομιλίες. Αυτό διευκολύνει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να κατανοήσουν καλύτερα την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών τους και να σχεδιάσουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Επιπλέον, το MFQ-SR συμβάλλει στην παρακολούθηση της πορείας των συμπτωμάτων και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων με την πάροδο του χρόνου, εξασφαλίζοντας ότι οι νέοι λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία.
Βαθμονόμηση
Το ερωτηματολόγιο MFQSR-13 αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, και κάθε απάντηση βαθμολογείται σε μια κλίμακα, συνήθως από 0 έως 2, όπου 0 σημαίνει “όχι καθόλου”, 1 σημαίνει “μερικές φορές” και 2 σημαίνει “συχνά”. Το άθροισμα των βαθμολογιών από όλες τις ερωτήσεις δίνει το συνολικό σκορ του ερωτηματολογίου.
Βιβλιογραφία
Angold, A., Costello, E. J., Messer, S. C., Pickles, A., Winder, F., & Silver, D. (1995). The
development of a short questionnaire for use in epidemiological studies of depression in children and adolescents. International Journal of Methods in Psychiatric Research, 5, 237 – 249.