Münster ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των διαλέξεων [MQFTEOL-11]
Ανάλυση
Η ανάλυση του MQFTEOL εστιάζει στη συστηματική επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του ερωτηματολογίου. Συνήθως, τα δεδομένα αναλύονται ποσοτικά και ποιοτικά. Η ποσοτική ανάλυση περιλαμβάνει την επεξεργασία των απαντήσεων με στατιστικές μεθόδους για την αναγνώριση προτύπων και τάσεων, ενώ η ποιοτική ανάλυση εστιάζει στην ερμηνεία των ανοιχτών ερωτήσεων και την αναγνώριση θεμάτων και σχόλιων που δεν καταγράφονται αριθμητικά. Αυτή η διπλή προσέγγιση επιτρέπει μια ολοκληρωμένη εικόνα της απόδοσης των διαλέξεων και των αναγκών των φοιτητών.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του MQFTEOL είναι η βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και των μαθησιακών εμπειριών των φοιτητών. Μέσω της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των διαλέξεων, το εργαλείο στοχεύει στην παροχή χρήσιμων ανατροφοδοτήσεων στους διδάσκοντες, προκειμένου να εντοπίσουν αδυναμίες και να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της διδασκαλίας τους. Επιπλέον, βοηθάει τους διδάσκοντες να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των φοιτητών, συμβάλλοντας έτσι στην προσαρμογή των διδασκαλικών τους προσεγγίσεων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του MQFTEOL περιλαμβάνει τη διαδικασία επαλήθευσης της εγκυρότητας και αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι ερωτήσεις αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πτυχές της διδασκαλίας και τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι αξιόπιστα και χρήσιμα. Οι βαθμολογίες συνήθως βασίζονται σε κλίμακες Likert ή παρόμοιες κλίμακες μέτρησης, που επιτρέπουν την αξιολόγηση της συμφωνίας ή διαφωνίας με διάφορες δηλώσεις σχετικά με την ποιότητα της διδασκαλίας.
Βιβλιογραφία
Για την ανάπτυξη και αξιολόγηση του MQFTEOL, μπορούν να συμβουλευτείτε διάφορες βιβλιογραφικές πηγές που σχετίζονται με την αξιολόγηση της διδασκαλίας και της μάθησης. Ενδεικτικά, η βιβλιογραφία μπορεί να περιλαμβάνει έργα που εξετάζουν τις μεθόδους αξιολόγησης της διδασκαλίας, τη χρήση ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση της ποιότητας της διδασκαλίας, και τις θεωρίες της εκπαίδευσης που επηρεάζουν την αντίληψη των φοιτητών για τις διαλέξεις. Κάποιες σχετικές πηγές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Biggs, J., & Tang, C. (2011). Teaching for Quality Learning at University. Open University Press.
Boud, D., Cohen, R., & Sampson, J. (2001). Peer Learning in Higher Education: Learning from and with Each Other. Routledge.
Entwistle, N., & Peterson, E. (2004). Learning Styles and Approaches: Implications for Teaching and Learning. In The Handbook of Educational Psychology.