Νέα Κλίμακα Προσωπικού Μύθου [NPFS]

 

Ανάλυση

 

Η Νέα Κλίμακα Προσωπικού Μύθου είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για την αξιολόγηση του φαινομένου του «προσωπικού μύθου» που περιγράφεται στην αναπτυξιακή ψυχολογία. Ο προσωπικός μύθος αναφέρεται στην πεποίθηση των εφήβων (και ενίοτε και των ενηλίκων) ότι είναι μοναδικοί, εξαιρετικοί και ότι οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές από εκείνες των άλλων. Αυτός ο μύθος συνδέεται συχνά με την αίσθηση ότι τα άτομα είναι απρόσιτα για τους άλλους και ότι η ζωή τους είναι πιο δραματική ή σημαντική. Η νέα κλίμακα μπορεί να περιλαμβάνει ενημερωμένες ερωτήσεις και κλίμακες για την καλύτερη μέτρηση της κλίσης προς τον προσωπικό μύθο και των σχετικών συναισθημάτων ή πεποιθήσεων.

 

Στόχος

 

Ο στόχος της NPFS είναι να μετρήσει την έκταση στην οποία ένα άτομο πιστεύει ότι η ζωή του είναι μοναδική ή ξεχωριστή σε σχέση με των άλλων και να εξετάσει πώς ο προσωπικός μύθος επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξη των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της αυτοεκτίμησης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του συναισθηματικού τρόπου σκέψης.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση συνήθως περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτήσεων σε μια κλίμακα Likert. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από την αθροιστική αξιολόγηση των απαντήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη κλίση προς τον προσωπικό μύθο.

 

Βιβλιογραφία

 

Elkind, D. (1967). “Egocentrism in Adolescence.” Child Development, 38(4), 1025-1034.

Elkind, D. (1984). “The Child’s Reality: Understanding and Helping Children.” Journal of Youth and Adolescence, 13(5), 285-299.

Smetana, J. G. (1995). “Adolescents’ Reasoning about Conflict with Parents: Relations between Perceptions of Parental Authority and Adolescents’ Moral Reasoning.” Child Development, 66(6), 1740-1757.

Steinberg, L., & Silverberg, S. B. (1986). “The Development of Adolescent Autonomy.” Current Directions in Psychological Science, 4(2), 31-34.

Perry, D. G. (1988). “The Role of Cognitive Development in the Evolution of Adolescent Egocentrism.” In Development during Adolescence, 251-275.