Ιδεοληπτική σχεσιακή εισβολή
Περιγραφή
Η Obsessive Relational Intrusion (ORI) αναφέρεται σε μια συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο επιδεικνύει υπερβολική, ακατάλληλη ή επίμονη επιθυμία για επαφή με έναν άλλο, συνήθως λόγω ενός ρομαντικού ενδιαφέροντος ή μιας ενοχλητικής συναισθηματικής ανάγκης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συχνές, ανεπιθύμητες επαφές μέσω κλήσεων, μηνυμάτων ή φυσικής παρουσίας, ακόμα και όταν η άλλη πλευρά έχει εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία να σταματήσει η επικοινωνία.
Η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζεται από:
Υποβολή σε Ενοχλητικές Επαφές: Επαναλαμβανόμενη επικοινωνία παρά την άρνηση ή την επιθυμία του άλλου ατόμου να μην έχει περισσότερη επαφή.
Εντατική Παρακολούθηση: Συχνές και επίμονες προσπάθειες να μάθει κανείς λεπτομέρειες για τη ζωή του άλλου, όπως μέσω κοινωνικών δικτύων ή παρακολούθησης.
Συμπεριφορές Καταδίωξης: Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φυσική παρακολούθηση ή καταδίωξη του άλλου ατόμου.
Ψυχολογική Αρνητικότητα: Αίσθηση ότι ο άλλος πρέπει να ανταποκριθεί ή να αποδεχθεί την προσέγγιση, παρά την αδιαφορία ή την αρνητική του στάση.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της μελέτης της Obsessive Relational Intrusion περιλαμβάνει:
Κατανόηση των Κινήτρων και Συμπεριφορών: Να κατανοηθεί τι οδηγεί ένα άτομο σε συμπεριφορές ORI, περιλαμβάνοντας ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Αξιολόγηση της Επιρροής: Να εξεταστεί η επίδραση των ORI συμπεριφορών στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Εκτίμηση και Πρόληψη: Να αναπτυχθούν μέθοδοι για την αναγνώριση, εκτίμηση και πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης.
Ανάπτυξη Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: Να διαμορφωθούν στρατηγικές παρέμβασης και θεραπείας για άτομα που επιδεικνύουν συμπεριφορές ORI και για τα θύματά τους.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων για την Obsessive Relational Intrusion περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Εκτίμηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των εργαλείων μέτρησης ORI μέσω στατιστικών δεικτών και ψυχομετρικών αναλύσεων.
Κατηγοριοποίηση Συμπεριφορών: Ανάλυση και κατηγοριοποίηση των συμπεριφορών που περιγράφονται ως ORI και η καταγραφή των χαρακτηριστικών τους.
Συσχετίσεις με Ψυχολογικά Είδη: Εξέταση των συσχετίσεων μεταξύ ORI και άλλων ψυχολογικών καταστάσεων ή διαταραχών, όπως η ανασφάλεια, οι διαταραχές προσωπικότητας και τα συναισθηματικά προβλήματα.
Επιπτώσεις: Μελέτη της επίδρασης των ORI συμπεριφορών στα θύματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι επιπτώσεις στην κοινωνική τους ζωή.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Obsessive Relational Intrusion περιλαμβάνει:
Ερωτηματολόγια και Κλίμακες: Χρήση ερωτηματολογίων και κλιμάκων για τη μέτρηση της έντασης και της συχνότητας των συμπεριφορών ORI.
Αξιολόγηση Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: Εφαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους μέσω κλινικών δοκιμών και ερευνών.
Συγκριτική Ανάλυση: Σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ ατόμων που εμφανίζουν ORI συμπεριφορές και ατόμων που δεν το κάνουν για την καλύτερη κατανόηση των διαφορών και ομοιοτήτων.
Βιβλιογραφία
Cupach, W. R., & Spitzberg, B. H. (2004). The Dark Side of Interpersonal Communication. Lawrence Erlbaum Associates.
Spitzberg, B. H., & Cupach, W. R. (2007). “The role of obsessive relational intrusion in interpersonal relationships.” Communication Research, 34(1), 98-124.
Miller, K. S., & McLaughlin, M. L. (2005). “Obsessive relational intrusion: An examination of predictors and consequences.” Journal of Interpersonal Violence, 20(5), 657-674.
Bryant, J., & Zillmann, D. (2006). Media Effects: Advances in Theory and Research. Lawrence Erlbaum Associates.
Leary, M. R. (1999). The Curse of the Self: Self-Awareness, Egotism, and the Quality of Human Life. Oxford University Press.