Ιδεοληπτική Σχεσιακή Εισβολή (ORI) -Σύντομη Μορφή
Περιγραφή
Η Obsessive Relational Intrusion (ORI) – Short Form είναι μια συμπτυγμένη εκδοχή του εργαλείου μέτρησης ORI, σχεδιασμένη για να αξιολογεί γρήγορα και αποτελεσματικά την εμφάνιση και την ένταση της υπερβολικής και ανεπιθύμητης επιμονής σε σχέσεις. Αυτή η σύντομη μορφή επιτρέπει μια πιο πρακτική προσέγγιση στην εκτίμηση συμπεριφορών που περιλαμβάνουν ανεπιθύμητη παρακολούθηση, υπερβολική επαφή και καταδίωξη.
Η Short Form συνήθως περιλαμβάνει λιγότερες ερωτήσεις σε σύγκριση με την πλήρη μορφή του εργαλείου, διατηρώντας ωστόσο τη βασική δυνατότητα μέτρησης των κρίσιμων διαστάσεων του ORI. Οι ερωτήσεις εστιάζουν στις κύριες πτυχές της υπερβολικής και επιμονής συμπεριφοράς, όπως:
Συχνότητα Επαφών: Πόσο συχνά προσπαθεί το άτομο να επικοινωνήσει ή να έρθει σε επαφή με κάποιον παρά την αρνητική αντίδραση.
Διάρκεια Επιμονής: Πόσο καιρό διαρκεί η συμπεριφορά καταδίωξης ή υπερβολικής επαφής.
Επιπτώσεις στις Σχέσεις: Πώς οι συμπεριφορές αυτές επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ του ατόμου και του άλλου.
Στόχος
Ο στόχος της Obsessive Relational Intrusion – Short Form περιλαμβάνει:
Γρήγορη Αξιολόγηση: Να παρέχει μια αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδο για την αξιολόγηση της έντασης και της συχνότητας της ORI συμπεριφοράς.
Κατανόηση Συμπεριφορών: Να βοηθήσει στην κατανόηση των συμπεριφορών που σχετίζονται με την υπερβολική επιμονή σε σχέσεις και τις επιπτώσεις τους.
Διαγνωστική Χρήση: Να χρησιμοποιείται σε κλινικές ή ερευνητικές ρυθμίσεις για την ανίχνευση και εκτίμηση της ORI.
Στρατηγικές Παρέμβασης: Να υποστηρίξει την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης και θεραπείας για την αντιμετώπιση των ORI συμπεριφορών.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων από την ORI Short Form περιλαμβάνει:
Αξιοπιστία: Εξέταση της αξιοπιστίας της σύντομης μορφής μέσω στατιστικών δεικτών όπως ο Cronbach’s alpha, για να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή.
Εγκυρότητα: Εξέταση της εγκυρότητας του εργαλείου για να βεβαιωθεί ότι μετράει αξιόπιστα τις συμπεριφορές ORI.
Ανάλυση Δεδομένων: Ανάλυση των δεδομένων για να προσδιοριστούν τα επίπεδα της ORI και η επίδραση αυτών στις σχέσεις και την ψυχολογική ευημερία.
Συσχετίσεις: Εξέταση των συσχετίσεων μεταξύ των αποτελεσμάτων της κλίμακας και άλλων ψυχολογικών ή κοινωνικών παραμέτρων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Obsessive Relational Intrusion – Short Form περιλαμβάνει:
Ερωτηματολόγια: Χρήση μιας συμπτυγμένης λίστας ερωτήσεων για την αξιολόγηση της ORI, με βαθμολογίες συνήθως βασισμένες σε κλίμακες Likert ή παρόμοιες.
Συνολική Βαθμολογία: Υπολογισμός συνολικών βαθμολογιών που αντικατοπτρίζουν την ένταση και την επίδραση της ORI συμπεριφοράς.
Σύγκριση με Πλήρη Μορφή: Σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά της πλήρους μορφής για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της σύντομης εκδοχής.
Βιβλιογραφία
Cupach, W. R., & Spitzberg, B. H. (2004). The Dark Side of Interpersonal Communication. Lawrence Erlbaum Associates.
Spitzberg, B. H., & Cupach, W. R. (2007). “The role of obsessive relational intrusion in interpersonal relationships.” Communication Research, 34(1), 98-124.
Miller, K. S., & McLaughlin, M. L. (2005). “Obsessive relational intrusion: An examination of predictors and consequences.” Journal of Interpersonal Violence, 20(5), 657-674.
Bryant, J., & Zillmann, D. (2006). Media Effects: Advances in Theory and Research. Lawrence Erlbaum Associates.
Leary, M. R. (1999). The Curse of the Self: Self-Awareness, Egotism, and the Quality of Human Life. Oxford University Press.