Oldenburg Burnout Inventory[OLBI-16]

Απογραφή επαγγελματικής εξουθένωσης του Oldenburg[OLBI-16]

 

Σκοπός Ερωτηματολογίου

Στόχος του ερωτηματολογίου [OLBI-16] είναι η μέτρηση  της επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο περιέχει δηλώσεις που καλύπτουν και τα δύο άκρα της εργασίας εξάντληση-ενθουσιασμός και κυνισμός-αφοσίωση.

Ανάλυση Ερωτηματολογίου

Το ερωτηματολόγιο [OLBI-16] είναι μια προσαρμογή του ερωτηματολογίου [MBI] και κατασκευάστηκε από την Demerouti και τους συνεργάτες της το 2003. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από δύο διαστάσεις : (α) την διάσταση της εξάντλησης και (β) την διάσταση της αποδέσμευσης από την εργασία. Αποτελείται από 16 ερωτήσεις εκ των οποίων οι 8 μετρούν την εξάντληση και οι υπόλοιπες 8 μετρούν την απεμπλοκή από την εργασία.

Βαθμολόγηση

Η βαθμολόγηση του [OLBI-16] γίνεται ως εξής : οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν σε 16 ερωτήσεις που αφορούν τις δυο διαστάσεις, την εξάντληση και την αποδέσμευση. Τα στοιχεία βαθμολογούνται σε μία 4-βαθμη κλίμακα όπου το 1=διαφωνώ απόλυτα έως 4=συμφωνώ απόλυτα και κάποια ερωτήματα έχουν ανεστραμμένες τιμές (R), όπου το 1=συμφωνώ απόλυτα και το 4=διαφωνώ απόλυτα

Στατιστική Ανάλυση

Η συνολική βαθμολογία [OLBI-16] μπορεί να προκύψει από το άθροισμα των δύο επιμέρους αθροισμάτων και κυμαίνεται από 16-64 . Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης. Ορισμένοι θεραπευτές μπορούν να κατηγοριοποιήσουν τις βαθμολογίες [OLBI-16] σε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές, αλλά δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση.

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία

Το ερωτηματολόγιο Oldenburg Burnout [OLBI-16]είναι ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο μέτρησης για την αξιολόγηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο ευρέως χρησιμοποιούμενο MBI. Το [OLBI-16]  παρέχει καλή αξιοπιστία στην συνολική κλίμακα (Cronbach’s alpha> 0,80) καθώς και στις υποκλίμακές της, την εξάντληση (Cronbach’s alpha=0,87) και την αποδέσμευση (Cronbach’s alpha=0,81).

Βιβλιογραφία

Demerouti, E., Mostert, K., & Bakker, A. B. (2010). Burnout and work engagement: a thorough investigation of the independency of both constructs. Journal of occupational health psychology15(3), 209.

Pereira-Lima, K., & Loureiro, S. R. (2015). Burnout, anxiety, depression, and social skills in medical residents. Psychology, health & medicine20(3), 353-362.

Reis, D., Xanthopoulou, D., & Tsaousis, I. (2015). Measuring job and academic burnout with the Oldenburg Burnout Inventory (OLBI): Factorial invariance across samples and countries. Burnout research2(1), 8-18.

Reis, D., Xanthopoulou, D., & Tsaousis, I. C. (2014). Measuring job and academic burnout with the Oldenburg Burnout Inventory (OLBI): Factorial invariance across samples and countries. 2015; 2 (1): 8-18. DOI: https://doi. org/10.1016/j. burn1.

Sinval, J., Queirós, C., Pasian, S., & Marôco, J. (2019). Transcultural adaptation of the Oldenburg burnout inventory (OLBI) for Brazil and Portugal. Frontiers in Psychology10, 338.