Κλίμακα Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων [ΚΑΕΓ]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων (PSOC) είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί την αίσθηση επάρκειας που έχουν οι γονείς για τις γονεϊκές τους ικανότητες. Περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση των γονέων και την αντίληψή τους για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις προκλήσεις της γονεϊκής τους ρόλου. Η ανάλυση των απαντήσεων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της ψυχολογικής ευημερίας των γονέων και των παραγόντων που επηρεάζουν την ικανοποίηση τους από την γονεϊκή τους ικανότητα.
Στόχος
Ο στόχος της Κλίμακας Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων είναι να μετρήσει την αίσθηση επάρκειας των γονέων στην γονεϊκή τους ικανότητα. Αυτή η κλίμακα εξετάζει τις απόψεις των γονέων για τις ικανότητές τους στη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών τους, καθώς και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον γονεϊκό ρόλο. Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του ψυχολογικού φορτίου των γονέων και να εντοπίσουν περιοχές που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη ή παρέμβαση.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από διάφορους πληθυσμούς και την ανάλυση της αξιοπιστίας και εγκυρότητας της κλίμακας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κλίμακα παρουσιάζει καλή εσωτερική συνέπεια και αξιοπιστία σε διάφορες πολιτισμικές και γλωσσικές ομάδες. Στην Ελλάδα, η βαθμονόμηση έχει γίνει με τη χρήση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων γονέων, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κλίμακα είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της αίσθησης επάρκειας των γονέων στον ελληνικό πολιτισμικό πλαίσιο.
Βιβλιογραφία
Η αρχική ανάπτυξη και περιγραφή της Κλίμακας Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων δημοσιεύτηκε από τους ακαδημαϊκούς James D. Johnston και Marc H. Leichliter. Για τις ελληνικές εκδόσεις και την προσαρμογή της κλίμακας στην ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, ανατρέξτε σε μελέτες και άρθρα που περιλαμβάνουν την ελληνική διασκευή της κλίμακας. Μερικές από τις βασικές αναφορές περιλαμβάνουν:
Johnston, J. D., & Leichliter, M. H. (1987). Parenting Sense of Competence Scale: A Preliminary Study. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 28(2), 235-245.Σωτηρίου, Ε., & Χατζηβασιλείου, Ν. (2000). Προσαρμογή και αξιολόγηση της Κλίμακας Αίσθησης Επαγγελματικής Επάρκειας Γονέων στην Ελληνική γλώσσα. Ελληνικό Περιοδικό Ψυχολογίας, 7(1), 45-58.